Publicatie

Publicatie datum

Inzicht in de rol en positie van doktersassistenten in Nederland in 2022: visie van werkgevers en leidinggevenden in huisartsenpraktijken, ziekenhuizen en klinieken.

Geit, E. de, Schäfer, W., Tuyl, L. van, Batenburg, R. Inzicht in de rol en positie van doktersassistenten in Nederland in 2022: visie van werkgevers en leidinggevenden in huisartsenpraktijken, ziekenhuizen en klinieken. Utrecht: Nivel, 2022. 58 p.
Download de PDF
De doktersassistent vervult een onmisbare rol in de Nederlandse gezondheidszorg. In Nederland zijn momenteel ongeveer 35.000 doktersassistenten actief. De doktersassistent is met name bekend vanuit de huisartsenpraktijk, maar is ook werkzaam op diverse afdelingen van het ziekenhuis en in zelfstandige klinieken. Nog niet eerder is systematisch in kaart gebracht hoe werkgevers en leidinggevenden denken over de rol en positie van doktersassistenten en hoe zij deze in de toekomst voor zich zien. Juist nu de druk op de eerste en tweedelijnszorg steeds groter wordt, is het belangrijk hier een goed beeld van te krijgen. Dit rapport geeft inzicht in de behoeften van werkgevers en leidinggevenden in de huisartsen- en ziekenhuiszorg en daadwerkelijke ontwikkelingen rondom bijvoorbeeld opleiding en taken van de doktersassistenten.