Publicatie

Publicatie datum

Netwerk van websites met informatie over geneesmiddelen. Webrapportage: de toegankelijkheid, begrijpelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van de verbindingen tussen vier websites vanuit het perspectief van de websitebezoeker.

Schackmann, L., Vervloet, M. Netwerk van websites met informatie over geneesmiddelen. Webrapportage: de toegankelijkheid, begrijpelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van de verbindingen tussen vier websites vanuit het perspectief van de websitebezoeker. Utrecht: Nivel, 2020. 19 p.
Download de PDF
Om betrouwbare en begrijpelijke informatie over geneesmiddelen beter vindbaar te maken op het internet is in november 2018 het Netwerk Patiënteninformatie (NPI) opgericht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Vier organisaties die bij het NPI zijn aangesloten zijn de makers van websites met betrouwbare en begrijpelijke informatie: www.apotheek.nl (KNMP), www.thuisarts.nl (NHG), www.geneesmiddeleninformatiebank.nl (CBG) en www.lareb.nl (Bijwerkingencentrum Lareb).

In 2019/2020 zijn alle websites uit het NPI met elkaar verbonden door verwijzingen en zogeheten Application Programming Interface (API) aan te brengen. Een API maakt het mogelijk dat verschillende websites elkaar toegang verschaffen tot informatie. Het doel van het aanleggen van deze verwijzingen en API’s is dat een bezoeker op iedere website van het NPI makkelijk door kan klikken naar een andere website uit het NPI, om zo alle betrouwbare informatie over geneesmiddelen te vinden die hij/zij zoekt.

In deze rapportage dit onderzoek is de toegankelijkheid, begrijpelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van de verbindingen tussen de websites (thuisarts.nl, apotheek.nl, geneesmiddeleninformatiebank.nl, en lareb.nl) van het NPI in kaart gebracht vanuit het perspectief van de websitebezoekers.