Publicatie

Publicatie datum

Rookverbod geeft mensen met luchtwegklachten meer vrijheid.

Heijmans, M., Rijken, M. Rookverbod geeft mensen met luchtwegklachten meer vrijheid. www.nivel.nl: NIVEL, 2008.
Download de PDF
Een derde van de niet-rokers met luchtwegklachten maakt zich zorgen over de recente onrust rond het rookverbod. Het rookverbod biedt hen de vrijheid net als ieder ander een café of restaurant te bezoeken.

Ongerust
De eerste maanden na de invoering van het rookverbod in de horeca, leken de horecaondernemers het rookverbod te respecteren. Alleen buiten stonden nog asbakken op de tafels. Sinds enkele maanden klaagt de horeca over een teruggelopen omzet en staan in veel cafés de asbakken ook binnen weer op de tafels. Bijna een derde van de mensen die last hebben van rook of meeroken, zoals mensen met astma of COPD (chronisch obstructieve longziekte), is hierdoor ongerust of het rookverbod wel gehandhaafd blijft, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) dat is gesubsidieerd door het Astma Fonds.

Weinig lucht
Er zijn ongeveer 1 miljoen mensen met astma en COPD in Nederland. Het rookverbod heeft voor deze mensen directe gevolgen voor hun gezondheid. Door sigarettenrook verergeren klachten zoals hoesten of kortademigheid. En door langdurig meeroken verhoogt de kans op COPD waarbij de longblaasjes hun elasticiteit verliezen en het inademen steeds moeilijker wordt. Bij mensen die al COPD hebben, gaat de gezondheid door roken en meeroken versneld achteruit. Het rookverbod biedt mensen met astma en COPD de vrijheid ook een café of restaurant te bezoeken. In januari 2008 was bijna 80% enthousiast over de komst van het rookverbod en in november voelde bijna 40% zich vrijer ook een café of restaurant te kunnen bezoeken. In de eerste maanden na de invoering van het rookverbod leidde dit echter nog niet tot een toename van horecabezoek door mensen met luchtwegklachten.

Het onderzoek
De onderzoekers peilden in november 2008 bij 500 mensen met astma en COPD van de ‘Monitor Zorg- en leefsituatie van mensen met astma en COPD’ telefonisch de ongerustheid over het rookverbod en ook het daadwerkelijke café- en restaurantbezoek. De monitor wordt sinds 2001 uitgevoerd door het NIVEL op initiatief en met subsidie van het Astma Fonds en maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Nationaal Panel Chronisch Zieken en Gehandicapten (NPCG).