Publicatie

Publicatie datum

The value of a 1-day multidisciplinary robot surgery training for novice robot surgeons.

Beulens, A.J.W., Brinkman, W.M., Porte, P.J., Meijer, R.P., Merriënboer, J.J.G. van, Poel, H.G. van der, Wagner, C. The value of a 1-day multidisciplinary robot surgery training for novice robot surgeons. Journal of Robotic Surgery: 2019, 13(3), p. 435-447.
Download de PDF
Voor dit onderzoeksproject hebben 20 deelnemers een eendaagse gevolgd tijdens het congres van de Nederlandse Vereniging voor Endoscopische Chirurgie (NVEC) in 2017. Deelnemers gaven aan aan het einde van de training aan dat zij bijna alle competentie-eisen onder de knie hadden. De competentie-eisen die ze niet onder de knie hadden, waren echter kritische eisen voor het veilige gebruik van de operatierobot.
Uit de resultaten van vaardigheidssimulatie blijkt dat een meerderheid van de deelnemers niet in staat is om een ​​bekwame simulatiescore te behalen in simulatieoefeningen voor basisvaardigheden.

Conclusie
Resultaten laten zien dat beginnende robotchirurgen te positief zijn in de zelfevaluatie van hun eigen behendigheidsvaardigheden na een eendaagse training. Zelfevaluatie bracht onzekerheid aan het licht over het verkregen kennisniveau over vereisten voor veilig gebruik van de chirurgische robot. Basiscursussen over robottraining moeten cursisten informeren over hun resultaten om het leerproces te verbeteren en hen te informeren over hun competentieniveaus.