Publicatie

Publicatie datum

Weekcijfers COVID-19-patiënten in de huisartsenpraktijk. Week 10-41, 2 maart – 11 oktober 2020.

Hooiveld, M., Hek, K., Heins, M., Hendriksen, J., Bolt, E., Weesie, Y., Spreeuwenberg, P., Korevaar, J. Weekcijfers COVID-19-patiënten in de huisartsenpraktijk. Week 10-41, 2 maart – 11 oktober 2020. Utrecht: Nivel, 2020. 6 p.
Download de PDF
Hoeveel mensen hebben een eerste contact met de huisarts vanwege COVID-19-achtige klachten? - In week 41 was het aantal mensen dat voor het eerst contact opnam met de huisarts vanwege COVID-19-achtige klachten 26 per 100.000 inwoners.
- Het totaal aantal eerste contacten met de huisartsenpraktijk vanwege COVID-19-achtige klachten in heel Nederland in week 41 wordt geschat op 5.070.
- Het totaal aantal mensen dat voor het eerst contact opneemt met de huisarts vanwege COVID-19-achtige klachten is vergelijkbaar met de vier weken ervoor.
- De sterke stijging in het aantal besmettingen zoals gemeld door de GGD’en leidt vooralsnog niet tot een toename in huisartsbezoeken vanwege COVID-19-achtige klachten van mensen die (nog) niet positief getest zijn. Dit sluit aan bij het beleid van huisartsen om patiënten met klachten niet zelf te zien, maar adviseren om zich te laten testen door de GGD.
- Huisartsen zien ook patiënten met bevestigde COVID-19. Dit is een combinatie van nieuw bevestigde patiënten en patiënten die reeds eerder een positieve test uitslag hadden. Hierover worden in deze factsheet geen cijfers gepubliceerd.