Nieuws
15-09-2014

Artrose: start onderzoek naar combi van fysiotherapeut en online beweegprogramma

Het NIVEL en Tilburg University zijn een onderzoek begonnen waarin patiënten naast behandeling door een fysiotherapeut begeleiding krijgen via een online beweegprogramma: e-Exercise. Met dit onderzoek willen ze de behandeling van mensen met artrose aan knie of heup verbeteren en kijken of dit goedkoper, effectiever en efficiënter is dan de gebruikelijke behandeling bij de fysiotherapeut. De onderzoeksopzet is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Musculoskeletal Disorders. Per 1 september worden de eerste patiënten behandeld.

 
Naar schatting hebben 1,1 miljoen mensen in Nederland een vorm van artrose. Door de vergrijzing zal dit alleen maar toenemen. Naar verwachting met 30% in 2030. De fysiotherapeut ziet een patiënt met artrose gemiddeld 17 keer per jaar. Afhankelijk van de aanvullende verzekering wordt een aantal fysiotherapiebehandelingen vergoed. Fysiotherapeuten proberen daarom in minder behandelingen toch een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Wellicht kan een combinatie van reguliere behandeling in de praktijk en een oefenprogramma op internet helpen hetzelfde of een zelfs beter resultaat te bereiken, tegen lagere kosten.
 
Artrose-onderzoek
Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) doet al jaren onderzoek naar het effect van bewegen bij artrose. Zo bleek onder meer dat operaties kunnen worden uitgesteld door ondanks pijn toch te blijven bewegen. En uit onderzoek met een speciaal ontwikkeld online beweegprogramma bleek dat deelnemers minder pijn hadden en meer gingen bewegen. In de nieuwe opzet wordt een combinatie gemaakt van face-to-face contact met de fysiotherapeut en een beweegprogramma op internet.
 
e-Exercise
Naast lagere kosten worden hiervan verschillende andere voordelen verwacht. De website biedt instructiefilmpjes van oefeningen, waardoor patiënten thuis nog even kunnen nakijken wat de fysiotherapeut ze heeft geleerd. Bovendien krijgen ze via het online programma opdrachten waardoor ze direct thuis een actievere leefstijl aanleren.
 
Begeleiding
Het contact met de fysiotherapeut lijkt ook voordelen te hebben vergeleken met oefenen zonder begeleiding. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld aangeven welke oefeningen een patiënt het beste kan doen en het programma zo instellen dat het aansluit op de behoeften van die individuele patiënt. En hij kan zien of een patiënt heeft ingelogd. Hij kan zien hoe vaak die zijn oefeningen heeft uitgevoerd en daarop terugkomen. Bovendien krijgen patiënten automatisch herinneringsmailtjes als er een nieuwe beweegopdracht klaarstaat.
 
Kosten
Wat zijn de verwachtingen? “Naar verwachting is e-Exercise goedkoper dan reguliere fysiotherapie, maar we zijn erg benieuwd of het ook vergelijkbare effecten heeft, dus of het ook kosten-effectief is”, zegt NIVEL-onderzoeker Corelien Kloek. “We hopen dat artrosepatiënten na e-Exercise minder klachten hebben in het dagelijks functioneren en meer gaan bewegen, terwijl de kosten relatief laag blijven. Daarbij kijken we naar alle kosten die patiënten maken vanwege hun artrose, ook naar kosten van medicijnen of consulten bij andere zorgverleners.”
 
Het onderzoek is in september 2014 van start gegaan en er doen ongeveer 250 fysiotherapeuten aan mee.
 
Subsidiënten
ZonMw
Reumafonds
KNGF
 
Samenwerkingspartner
Tilburg University
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel nieuws? Abonneer u op onze attendering

E-mailadres

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Kijk hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door op de knop 'Aanmelden' te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacyregels van MailChimp.