Nieuws
13-11-2012

Boekje over meedoen voor mensen met een verstandelijke beperking

Het NIVEL brengt een boekje uit speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is geschreven in begrijpelijke taal en biedt praktische tips om mee te doen in de samenleving.
 


Het boekje Thuis in de gemeente. Hoe kun jij meedoen en erbij horen? biedt handige tips over verschillende onderwerpen. Zo is de eerste tip om mensen in de buurt te ontmoeten: ‘stel je voor’. Dit lijkt voor de hand liggend, maar het is al lang niet meer gebruikelijk voor nieuwe buren om zich voor te stellen. Terwijl je zo zelf het initiatief neemt voor een eerste kennismaking en contact. Er zijn ook tips om een club te vinden die bij je past. En tips om de stoute schoenen aan te trekken als burger, bijvoorbeeld: stel de gemeente gewoon een vraag als je iets wilt weten.
 
Zeven keer meedoen
De tips zijn geordend in hoofdstukken. Er zijn tips rond de onderwerpen:

  • Mensen in de buurt
  • Verenigingen en clubs
  • Vrienden
  • Je eigen netwerk
  • Jouw rollen
  • Burger in de gemeente
  • Informatie


Onderzoek in Panel Samen Leven
De tips in het boekje zijn gebaseerd op onderzoek met mensen met een verstandelijke beperking,  hun begeleiders en gemeenteambtenaren. Dat onderzoek is uitgevoerd binnen het Panel Samen Leven. Dit bestaat uit meer dan 600 mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking en ruim 400 familieleden (ouders, broer of zus).
 

Gegevensverzameling

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.