Nieuws
07-09-2005

Boeren nog steeds gezonder

Boeren hebben minder last van acute lichamelijke klachten, infecties, chronische ziekten en psychische aandoeningen dan de rest van de werkende bevolking. Tenminste, ze gingen er minder vaak mee naar de huisarts. In 1987 was dat ook al het geval.
Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL*), gebaseerd op een vergelijking van resultaten uit de eerste en de tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk.

Van oudsher heeft het platteland een gezond imago. Het leven op het platteland is idyllisch en minder gejaagd. Er is rustgevende natuur, terwijl de gezondheidszorg er minstens zo goed is als in de steden. Maar de agrarische sector heeft het moeilijk: varkenspest, BSE, mond- en klauwzeer en vogelgriep hebben de laatste jaren toegeslagen. En lage prijzen en knellende regelgeving dragen ook al niet bij aan een vrolijke stemming. Een deel van die problemen speelden ook al in de jaren ’80 en ’90, en veel boeren gooiden het bijltje er dan ook bij neer.
Toch bezoeken boeren, net als in 1987, hun huisarts óók minder met psychische klachten. Of ze daar ook werkelijk minder last van hebben dan de rest van de bevolking is echter de vraag. NIVEL onderzoeker Robert Verheij: “Mogelijk zijn boeren met name bij psychische problemen minder geneigd om de dokter te raadplegen. En verder kan er sprake zijn van ‘natuurlijke’ selectie: zij die ziek werden, stopten misschien wel met boeren.”

LINH
De hier beschreven analyses zijn uitgevoerd met LINH-gegevens in het kader van de tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk (2001). LINH (Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg) is een project van NIVEL, WOK, LHV, en NHG. Voor meer informatie over LINH en de hier beschreven gegevens kunt u terecht op de website (www.linh.nl). Reacties naar info@linh.nl.

*) NIVEL = Nederlands Instituut voor Onderzoek naar de Gezondheidszorg

Samenwerkingspartner(s)

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.