Nieuws
21-11-2018

COPD-patiënten vaker verwezen en langer onder behandeling bij de fysiotherapeut

Mensen met COPD worden vaker via de medisch specialist of de huisarts verwezen naar de fysiotherapeut of oefentherapeut in de eerste lijn dan mensen uit de algemene populatie. Door de chronische aard van de aandoening krijgen COPD-patiënten ook meer behandelingen.

In Nederland zijn er bijna 600.000 COPD-patiënten bekend bij de huisarts. Naast de medische behandeling worden COPD-patiënten vaak verwezen naar fysio- of oefentherapie. De behandeling bestaat met name krachttraining en conditietraining.

Langdurige fysiotherapeutische behandeling
De fysiotherapeutische behandeling is vaak langdurig: bijna de helft van de COPD-patiënten heeft meer dan 24 behandelingen. Mannen zijn hierbij licht in de meerderheid: 51% van hen is man en 49% vrouw.

COPD-patiënten vaker verwezen en langer onder behandeling bij de fysiotherapeut

Nivel Zorgregistraties brengt de eerstelijnszorg in kaart
Het zorgaanbod in Nederland moet goed aansluiten op de zorgvraag. Maar welke zorgvragen spelen er eigenlijk? Nivel Zorgregistraties brengt het zorglandschap en actuele zorgvragen in kaart, soms zelfs op de week nauwkeurig. Zo weten we bijvoorbeeld of er griep heerst, of gezondheidscampagnes het juiste effect hebben gehad, en met wat voor zorgvragen mensen bij een huisarts of paramedici aankloppen.
Hiervoor verzamelen we door zorgverleners vastgelegde patiëntgegevens bij honderden hulpverleners uit de eerstelijnszorg verspreid over het land. Deze beveiligde gegevens zijn geanonimiseerd en geschikt gemaakt voor analyses, zodat we antwoorden kunnen geven op uiteenlopende beleidsvragen.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.