Nieuws
20-03-2012

De EPD-scan: meten wat je niet ziet

Medische dossiers zijn vaak incompleet en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Maar hoe weet je of er iets ontbreekt? Met de EPD-scan: een meetinstrument, dat in Twente met succes is ingezet om de dossiervoering te verbeteren. Onderzoekers van het NIVEL zetten nut en noodzaak van de EPD-scan uiteen in Medisch Contact.
 


Vorig najaar bracht de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een rapport uit over ICT in de zorg. Medische dossiers blijken vaak niet op orde zijn, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Het medicatiedossier is bijvoorbeeld niet altijd volledig en up-to-date, diagnoses zijn niet altijd op een standaardmanier vastgelegd of allergieën voor geneesmiddelen blijken niet geregistreerd te worden. Maar hoe weet je of een dossier op orde is? Je ziet immers niet wat er niet is geregistreerd.

Doorlichten
Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg), het NHG en onderzoeksinstituut IQ healthcare ontwikkelden een instrument waarmee huisartsen hun patiëntendossiers kunnen doorlichten. De EPD-scan is gebaseerd op NHG-richtlijnen voor dossiervorming en gegevensuitwisseling met de huisartsenpost. De EPD-scan omvat onder meer indicatoren voor de volledigheid van de diagnosecodering, het werken met ziekte-episodes, actualiteit van het medicatiedossier en medicatieveiligheid.

Huisartsenpraktijken die deelnemen aan één van de onderzoeksnetwerken van het NIVEL krijgen jaarlijks de resultaten van de EPD-scan.

Voor een voorbeeld zie de demoportal

Samenwerkingspartners
- NHG
- IQ Healthcare

 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.