Nieuws
14-03-2008

Depressieve patiënt na beroerte vaker naar verpleeghuis

Patiënten met een depressie die een beroerte krijgen, hebben een grotere kans dat ze na ontslag uit het ziekenhuis niet teruggaan naar huis maar worden opgenomen in een verpleeghuis of revalidatiecentrum. Onderzoekers van het NIVEL, het Trimbos Instituut, het AMC en de VU publiceerden dit onlangs in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Stroke.Een depressie na een beroerte komt veel voor. Ongeveer eenderde van de patiënten heeft na de beroerte een depressie, waardoor onder meer het herstel langer duurt. Over de invloed van een depressie vóór een beroerte is echter weinig bekend. Onderzoekers van het NIVEL, Trimbos Instituut, het AMC en de VU deden hier onderzoek naar. Zij publiceerden hun resultaten onlangs in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Stroke.

Verpleeghuis
Een op de vijf patiënten overleeft een beroerte uiteindelijk niet. Van degenen die de beroerte overleven hebben – na ontslag uit het ziekenhuis – de patiënten met een depressie vooraf een bijna vijf keer grotere kans op opname in een verpleeghuis of andere instelling. Patiënten met andersoortige psychiatrische aandoeningen en zonder psychische problemen kunnen na ontslag relatief vaker naar huis. In de duur van het ziekenhuisverblijf vonden de onderzoekers geen verschillen.
De onderzoekers keken naar ziekenhuisverblijf en ontslag van drie groepen patiënten: 41 patiënten met depressie, 62 patiënten met een andersoortige psychiatrische aandoening en 211 patiënten zonder psychiatrische problemen. Ze analyseerden hiervoor gegevens uit de Tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartsenpraktijk en gegevens uit ziekenhuizen.

Slechter herstel
Om de mechanismen achter het grotere aantal verpleeghuisopnames van deze patiënten te ontrafelen is nog verder onderzoek nodig. NIVEL-onderzoeker François Schellevis: “Het is mogelijk dat zij zich door symptomen van depressie, zoals neerslachtigheid, minder motivatie, energie en concentratie, moeizamer en langzamer kunnen aanpassen aan de hersenschade door de beroerte. Of dat ze afhankelijker zijn en blijven door de depressie. Het is ook mogelijk dat de gevolgen van de beroerte ernstiger zijn door de bestaande depressie. We weten het nog niet. Verder onderzoek kan wellicht ook aanknopingspunten bieden voor de behandeling. Zodat daarin al direct wordt meegewogen dat een patiënt ook depressief is, waardoor de uitkomsten misschien verbeteren.”


Subsidiënt
 

 
Samenwerkingspartner


Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.