Nieuws
22-11-2013

Diëtist gaat obesitas te lijf

Behandeling door een diëtiste in de eerste lijn is effectief voor patiënten met ernstig overgewicht. Bij zware patiënten en patiënten die langer dan zes maanden waren behandeld was het effect het grootst, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en de VU in het Journal of Human Nutrition and Dietetics.
 

Wel blijkt meer dan de helft van de patiënten voortijdig af te haken. Meer inzicht in het waarom hiervan kan helpen om vroegtijdig stoppen te voorkomen. Zwaarlijvigheid is wereldwijd een groeiend probleem. In de VS is een derde van de bevolking te zwaar en nog eens 35,9% heeft ernstig overgewicht of obesitas. In Nederland is 48% van de bevolking te zwaar en van hen heeft bijna 12% obesitas. Overgewicht en obesitas zijn belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten en diabetes, waardoor ze ook hoge gezondheidszorgkosten met zich meebrengen. Uit onderzoek is bekend dat een gewichtsverlies van 5% al resulteert in gezondere bloedwaarden en bloeddruk.
 
BMI
De mate van overgewicht wordt uitgedrukt in de Body Mass Index (BMI), het gewicht gedeeld door het kwadraat van de lengte. Een BMI tussen de 18,5 en 25 is gezond. Tussen  de 25 en 30 is overgewicht en hierboven is ernstig overgewicht of obesitas. Uit het onderzoek bleek dat door diëtetische behandeling de BMI gemiddeld afnam met bijna een punt. Gemiddeld is dit een gewichtsverlies van 3%. Bij patiënten die langer dan zes maanden werden behandeld nam het BMI  daarbovenop nog verder af met 0,83. Bij hen komt dit neer op een klinisch relevant gewichtsverlies van gemiddeld 5,6%. Patiënten die naast hun overgewicht ook kampen met risicofactoren voor hart- en vaatziekten, of andere aandoeningen bereikten minder gewichtsverlies dan mensen die alleen voor overgewicht werden behandeld. Dit geldt ook voor patiënten met psychische problemen.
 
Op maat
NIVEL-onderzoeker Jacqueline Tol: “We zien dus dat patiënten die langer dan een half jaar in behandeling zijn goede resultaten boeken. Helaas stopt meer dan de helft van alle patiënten binnen een half jaar. Als we kunnen achterhalen hoe het komt dat de behandeling bij de ene patiënt wel aanslaat en bij de andere niet, kan de diëtist de behandeling nog beter op maat maken, waardoor een grotere groep patiënten gunstige resultaten kan boeken.”
 
Zorgregistraties
Het onderzoek is gebaseerd op diëtetische gegevens van de Zorgregistraties eerste lijn van het NIVEL (voorheen LiPZ). Bij het onderzoek waren gegevens 3.960 patiënten met overgewicht betrokken en van 32 diëtisten.
 
Subsidiënt
Ministerie van VWS
 
Samenwerkingspartner
VU
 
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.