Nieuws
30-10-2003

Door griepprik minder huisartsbezoek tijdens ernstige griepepidemie

Mensen met hart- en vaatziekten of diabetes die de griepprik kregen, komen tijdens een ernstige griepperiode minder vaak bij hun huisarts dan mensen met deze aandoeningen die niet gevaccineerd zijn. De huisarts heeft het daardoor meetbaar minder druk.Dit blijkt uit LINH onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) in het kader van het Nationaal Programma Grieppreventie. Jaarlijks laat ongeveer driekwart van de hoogrisicopatiënten zich vaccineren tegen griep. Uit eerder onderzoek is reeds bekend dat zij daardoor een aanzienlijk kleinere kans hebben om te overlijden of in het ziekenhuis te worden opgenomen.
Nu lijkt ook in geval van een ernstige griepepidemie, zoals in het griepseizoen1999-2000,  het aantal contacten van niet gevaccineerden met hun huisartspraktijk toe te nemen. Gevaccineerden met een hart- en vaatziekte of diabetes Mellitus hebben meetbaar minder contacten met hun huisarts tijdens een ernstige griepepidemie. Dit betekent in een huisartsenpraktijk met 2350 patiënten 24,4 contacten per negen weken minder van patiënten met een hart- en vaatziekte en 14,2 contacten per negen weken minder van patiënten met Diabetes Mellitus. Deze cijfers kunnen overigens niet zomaar bij elkaar worden opgeteld, omdat een grote groep mensen zowel hartpatiënt als diabetespatiënt is. Tijdens een periode waarin weinig mensen griep hebben kan geen meetbaar effect van de griepprik op het huisartsbezoek worden aangetoond.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.