Nieuws
11-05-2004

Driekwart van chronisch zieken in ziekenfonds merkt gevolgen van bezuinigingen in de zorg

Driekwart van de chronisch zieken die ziekenfondsverzekerd zijn, zal in 2004 meer geld moeten uitgeven aan de eigen gezondheidszorg.Dit komt door de beperkingen in de ziekenfondsvergoedingen voor fysio- en oefentherapie, zelfzorggeneesmiddelen en zittend ziekenvervoer en door de verhoging van de eigen bijdrage voor de AWBZ-verzekerde thuiszorg. Een aanzienlijk deel van de chronisch zieken (39%) ondervindt de gevolgen van twee of meer bezuinigingsmaatregelen tegelijk. Een deel van hun ziektekosten zal mogelijk vergoed worden door een aanvullende verzekering, maar ook die kost geld.
Hoeveel geld de chronisch zieken in totaal méér kwijt zijn, en in hoeverre deze extra kosten gecompenseerd worden via de belasting en de bijzondere bijstand is nu nog niet bekend.
Dit blijkt uit een telefonische enquête in maart 2004 onder 505 ziekenfondsverzekerde chronisch zieken uit het Patiëntenpanel Chronisch Zieken (PPCZ). Het PPCZ is een landelijk representatief panel van 2000 mensen van 15 jaar en ouder  met medisch gediagnosticeerde chronische somatische aandoeningen. Tweederde van hen is ziekenfondsverzekerd.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.