Eén op de acht mensen met een longziekte overweegt verhuizing vanwege vieze lucht
Nieuws
07-01-2021

Eén op de acht mensen met een longziekte overweegt verhuizing vanwege vieze lucht

Luchtvervuiling leidt bij tweederde van de longpatiënten tot gezondheidsklachten als benauwdheid, hoesten, geprikkelde slijmvliezen of een lagere longfunctie. Eén op de acht mensen met een longziekte (12%) overweegt vanwege slechte luchtkwaliteit weleens te verhuizen. Dit blijkt uit het Nivel-onderzoek Monitor Zorg- en Leefsituatie van Mensen met een Longziekte (Longmonitor), in opdracht van Longfonds.

Sinds 2001 monitort het Nivel de situatie van mensen met een longziekte. De inzichten die we bieden kunnen worden ingezet voor het verbeteren van de leefsituatie en daarmee de kwaliteit van leven, van mensen met een longziekte.

Vuurwerk, houtkachels, wegverkeer en barbecues zorgen voor de meeste klachten
De ergste veroorzakers van hinder zijn vuurwerk, houtkachels, vuurkorven, barbecues en wegverkeer; tussen de 60% en 74% van de mensen met een longziekte heeft hier soms tot heel vaak last van.

Fragment uit factsheet ‘Luchtvervuiling verergert gezondheidsklachten bij mensen met een longziekte’.

Fragment uit factsheet ‘Luchtvervuiling verergert gezondheidsklachten bij mensen met een longziekte’.

Over het onderzoek
Voor de Monitor Zorg- en Leefsituatie van Mensen met een Longziekte, kortweg de Longmonitor, heeft het Nivel in juli en augustus 2020 een vragenlijstonderzoek uitgevoerd onder leden van het Panel Mensen met een Longziekte. De vragenlijst is in totaal door 902 mensen met astma, COPD of een zeldzame longziekte ingevuld. De Longmonitor wordt sinds 2001 uitgevoerd door het Nivel, met subsidie van Longfonds, en heeft als doel een overzicht te geven van de situatie van mensen met een longziekte in Nederland.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.