Nieuws
18-03-2013

Europa als laboratorium

Europa is een natuurlijk onderzoekslaboratorium voor gezondheidszorgonderzoek. Door naar verschillen tussen Europese landen te kijken, kunnen we leren hoe we onze gezondheidszorgsystemen kunnen verbeteren, stellen vertegenwoordigers van de European Health Management Association, European Public Health Association, European Observatory on Health Systems and Policies en het NIVEL in een publicatie in The Lancet.


Volgens de auteurs slaat de balans in het Europese onderzoek door ten gunste van het biomedische onderzoek en zou er meer aandacht moeten zijn voor gezondheidszorgonderzoek. Biomedisch onderzoek heeft tot grote doorbraken geleid in medische technologieën, behandelmethoden en medicijnen. Maar om die doorbraken in goede banen te leiden, en voor goede randvoorwaarden om ze te implementeren in de zorg, is ook gezondheidszorgonderzoek nodig. Voor bijvoorbeeld de juridische kaders, een economische evaluatie, maar ook voor voldoende gekwalificeerd personeel en voldoende kennis bij patiënten. Gezondheidszorgonderzoek loont ook om structurele kwaliteitsverbeteringen én besparingen te realiseren. Bijvoorbeeld door de verschuiving van behandelingen van de tweede naar eerste lijn.
 
Leren over de landsgrenzen
Om meer te leren over het effect van beleidsmaatregelen of nieuwe organisatievormen van zorg in Nederland, is het verstandig om ook over de landsgrenzen te kijken, betogen de auteurs. NIVEL-directeur professor Peter Groenewegen: “Je kunt Europa zien als een natuurlijk onderzoekslaboratorium voor gezondheidszorgonderzoek. Nationale en regionale overheden kiezen voor een andere insteek om vergelijkbare uitdagingen in de gezondheidszorg aan te pakken. En dat resulteert in verschillende uitkomsten in gezondheid. Dit maakt het mogelijk successen en mislukkingen in kaart te brengen zodat we weten welke weg we beter wel en welke we beter niet kunnen inslaan. Beleidsmakers op bijvoorbeeld ministeries in de diverse landen kunnen hier hun voordeel mee doen.”
 
Samenwerkingspartners
European Health Management Association
European Public Health Association
European Observatory on Health Systems and Policies

Zie ook
Health Services Research into European Policy and Practice (HSREPP)
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

E-mailadres
U kunt zich op elk moment afmelden, via de link in de voettekst van onze e-mails. Meer over ons privacybeleid vindt u bij Privacyverklaring Nivel. Als marketingplatform gebruiken wij MailChimp. Wanneer u zich via 'Aanmelden' abonneert op onze nieuwsuitingen, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Meer hierover vindt u bij Mailchimp's legal policies.