Nieuws
31-05-2005

Fysiotherapeuten gebruiken steeds vaker behandelmethodes waarvan de werking is aangetoond

Fysiotherapeuten gaven vorig jaar ruim 77% van hun patiënten oefentherapie (zoals houdingscorrigerende of spierversterkende oefeningen). In 2002 was dat nog circa 74%. Voor veel aandoeningen is de werking van oefentherapie aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.Deze ontwikkeling blijkt uit de nieuwste cijfers van de Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg (LiPZ) die dit jaar 4 jaar bestaat. Het aantal ‘fysische verrichtingen’ (zoals behandelingen met ultrageluid of warme paraffine), waarvan de werking niet is aangetoond, daalde bij ziekenfondspatiënten van 15% naar 12%, en bij particulierverzekerden van 18% naar 10%. Hiermee voldoen fysiotherapeuten steeds meer aan kwaliteitscriteria van de beroepsvereniging KNGF. Die zijn er onder andere op gericht om vooral therapie aan te bieden waarvan de werking is aangetoond. Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck oefenen als vanouds met vrijwel al hun patiënten.

De Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg (LiPZ) is een netwerk van geautomatiseerde extramurale fysiotherapiepraktijken, praktijken voor oefentherapie Cesar en praktijken voor oefentherapie-Mensendieck. Het doel van het LiPZ-project is een representatieve, continue informatie­verzameling van zorggerelateerde gegevens over de beroepsgroepen extramurale fysiotherapie, oefentherapie Cesar en oefentherapie Mensendieck. In het LiPZ-netwerk worden gegevens verzameld omtrent vijf elementen van het zorgproces, te weten patiënt, verwijzing, diagnose, behandeling en evaluatie.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.