Nieuws
27-09-2007

Genoeg dokters in de wijk?

De internetapplicatie (VAAM) waarmee beleidsmakers de vraag naar zorg in een wijk en dus het benodigde zorgaanbod kunnen inschatten, is vernieuwd en nog gebruikersvriendelijker gemaakt.Zoals van computerprogramma’s regelmatig vernieuwde hogere versies verschijnen, is er nu ook de VAAM 2.0. De Vraag Aanbod Analyse Monitor is gebruikersvriendelijker en helemaal up to date. De VAAM is een internetapplicatie waarmee je de verwachte vraag naar eerstelijnszorg op lokaal niveau in kaart kan brengen. Het instrument voorspelt op basis van de demografische kenmerken van een wijk het aantal contacten met verschillende eerstelijns hulpverleners. De VAAM is in 2006 ontwikkeld door het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) in samenwerking met de NPCF (Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie).

Verfijnd en uitgebreid
De VAAM is bedoeld als groeimodel, en is nu verfijnd en uitgebreid. Naast de algemene vraag naar diensten van de huisarts, fysiotherapeut en andere eerstelijnszorgverleners voorspelt de VAAM 2.0 deze vraag nu gespecificeerd naar aandoeningen. Bovendien biedt de vernieuwde VAAM nu naast specificatie naar huisartsenzorg, farmaceutische zorg en fysiotherapie, een specificatie naar eerstelijns geestelijke gezondheidszorg. Daarbij is de nieuwe versie aangepast op cijfers uit 2005 en 2006.

Postcode
Ook de vormgeving is vernieuwd en het gebruik nog vergemakkelijkt. Door alleen de naam van de gemeente of daarbinnen de wijk of buurt in te tikken, rollen alle gegevens er al uit. De VAAM 2.0 is overigens geen planningsinstrument, de resultaten zijn bedoeld als uitgangspunt voor discussie. Lokale beleidsmakers kunnen input van de VAAM gebruiken om de eerstelijnszorg in de wijk nog meer te richten op de vraag.

Subsidiënt(en)

Samenwerkingspartner(s)

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.