Nieuws
03-11-2003

Griep dagelijks zichtbaar gemaakt via internet

Tussen 1 november 2003 en 1 april 2004, kan iedereen die verkouden is of griep(verschijnselen) heeft dat anoniem doorgeven via de website www.degrotegriepmeting.nl. Een kaart van Nederland en België geeft dagelijks in blauw de gevallen van verkoudheid en in rood de griepgevallen aan.De Grote Griepmeting is een educatief interactief webproject met als doel jongeren te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek en ze zo inzicht te verschaffen in wat er komt kijken bij virusverspreiding en bij het monitoren van infectiepatronen. Naast individuen kunnen ook scholen en bedrijven aan de Grote Griepmeting meedoen. Een team van wiskundigen probeert aan de hand van de verzamelde gegevens een beter inzicht te krijgen in de verspreiding van virusziekten.
Carl Koppeschaar, hoofdredacteur van de informatieve website Kennislink en initiatiefnemer van de Grote Griepmeting: “Het gaat om een onderzoek dat nog nooit eerder op zo’n grote schaal heeft plaatsgevonden. De eerste gevallen van griep vormen vermoedelijk lokale besmettingshaarden. Griep is echter zeer besmettelijk en verspreidt zich dus al snel. Door nu iedere dag een griep- en verkoudheidskaart samen te stellen, kun je zien waar beide ziektes de kop opsteken en in welke richtingen zij zich verspreiden. Speelt het openbaar vervoer een rol? Of zijn het juist automobilisten die het virus tot in alle uithoeken van het land verspreiden? Doen zich nog bijzondere gevallen voor, zoals een extra opleving van griep of verkoudheid tijdens of direct na carnaval? Ten zuiden van de grote rivieren vindt dan immers een reusachtige samenscholing van mensen plaats. We weten het niet, want zoiets is nog nooit serieus gemeten.”
De Grote Griepmeting wordt georganiseerd door Kennislink, maandblad Natuurwetenschap & Techniek,  Kennisnet, de Digitale School, NVON en een groot aantal onderzoeksinstituten in Nederland en Vlaanderen, waaronder het NIVEL. Voor het griepseizoen 2003-2004 wordt gestreefd naar een groot Europees griepmetingsproject in samenwerking met het European Influenza Surveillance Scheme (EISS).

 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.