Nieuws
31-05-2012

Het kiezen van een GGZ instelling: welke aspecten vinden mensen belangrijk?

Mensen vinden de aspecten cliëntgerichtheid, effectiviteit, ervaring met de aandoening en wachttijd het meest belangrijk bij het kiezen van een GGZ instelling.  Religieuze signatuur wordt hierbij het minst vaak belangrijk gevonden.
 


Er is al veel onderzoek gedaan naar hoe mensen een ziekenhuis kiezen. Er is echter nog maar weinig bekend over welke aspecten mensen belangrijk vinden bij het kiezen van een GGZ instelling. Het NIVEL heeft onderzocht welke aspecten mensen belangrijk vinden bij het kiezen van een GGZ instelling en of er verschillen zijn tussen groepen mensen, gerelateerd aan demografische factoren. Daarnaast is er gekeken naar verschillen tussen mensen die ver willen reizen voor een GGZ instelling en mensen die dat niet willen. Ook is er onderzocht of er verschillen zijn tussen mensen die wel of geen ervaring hebben met een GGZ instelling.
Uit dit onderzoek is gebleken dat mensen cliëntgerichtheid, effectiviteit, ervaring met de aandoening en wachttijd het meest belangrijk vinden bij het kiezen van een GGZ instelling. Religieuze signatuur vinden mensen het minst belangrijk. Mensen die hoger opgeleid zijn blijken meer belang te hechten aan aspecten die gerelateerd zijn aan kwaliteit dan lager opgeleide mensen. Het is belangrijk dat dit gesignaleerd wordt, omdat dit de werking van het nieuwe zorgstelsel, dat gebaseerd is op gereguleerde marktwerking en concurrentie op basis van prijs en kwaliteit, kan beïnvloeden.

Voor dit onderzoek is een online vragenlijst afgenomen binnen het Verzekerdenpanel die door 316 respondenten volledig is ingevuld. Het Verzekerdenpanel bestaat uit ruim 7.000 leden die allen verzekerd zijn bij één van de labels van Coöperatie VGZ en zich bereid hebben verklaard regelmatig vragen te beantwoorden die betrekking hebben op de zorg en/of zorgverzekeringen.
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.