Het Nivel onderzoekt man/vrouw-verschillen in de zorg bij reumatische aandoeningen
Nieuws
14-10-2020

Het Nivel onderzoekt man-vrouwverschillen in de zorg bij reumatische aandoeningen

Het Nivel onderzoekt samen met ReumaNederland, Amsterdam UMC (Locatie VUmc) en het UMC Utrecht in hoeverre aandacht voor verschillen tussen mannen en vrouwen binnen de zorg voor reumatische aandoeningen nodig én haalbaar is. ZonMw stelt hiervoor subsidie beschikbaar, in het kader van het programma Gender en Gezondheid.

Reuma komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwen ervaren ook meer klachten en problemen in het dagelijks leven ten gevolge van de behandeling van reuma. Bovendien verschillen mannen en vrouwen in hun wensen ten aanzien van informatie en ondersteuning. Zorgverleners zijn zich niet altijd bewust van deze verschillen. Ook is er niet altijd overtuigend bewijs dat deze verschillen tussen mannen en vrouwen daadwerkelijk bestaan en aandacht behoeven.

Reumazorg verbeteren door kennis over genderverschillen te delen
Doel van het onderzoeksproject is om samen met patiënten en zorgverleners te bezien welke verschillen tussen mannen en vrouwen de belangrijkste zijn en hoe we de kennis over deze verschillen kunnen inzetten om de zorg rondom reuma te verbeteren.

In deze fase van het project zijn we op zoek naar zorgverleners werkzaam in de zorg voor reumatische aandoeningen die mee willen doen aan een online enquête.

Wij zoeken zorgverleners voor deelname aan een online enquête
Bent u als reumatoloog, reumaverpleegkundige, reumaconsulent, fysiotherapeut of op een andere manier betrokken bij de zorg voor mensen met reumatische aandoeningen? Dan nodigen we u graag uit om uw mening over man/vrouw verschillen te delen!

Meer weten of deelnemen? Lees de uitnodiging.

Resultaat: een onderzoeksrapport én een Aandachtswijzer Reumazorg en Gender.

De resultaten van het onderzoek over man-vrouwverschillen in de zorg bij reumatische aandoeningen worden in een rapport
Ook zullen de belangrijkste bevindingen vertaald worden in een Aandachtswijzer voor zowel patiënten als zorgverleners. Deze moet ervoor zorgen dat de verschillen tussen mannen en vrouwen in reuma en reumazorg ook echt aan bod komen tijdens het consult.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.