Nieuws
29-03-2018

Hoe lang duurt een griepepidemie?

Sinds eind december heerst er een griepepidemie in Nederland. Deze duurt nu al 15 weken. In de winter van 2014-2015 was de langste epidemie (21 weken), terwijl de griep in  2000-2001 en 2002-2003 al na 2 weken afgelopen was. De gemiddelde duur van de griepepidemieën sinds 1992 was 9 weken.

Een groep van zo’n 40 huisartsenpraktijken, de Peilstations, die deel uitmaken van Nivel Zorgregistraties eerste lijn rapporteert al sinds 1970 wekelijks over patiënten met griepachtige klachten. Niet iedereen die 'griep' heeft is besmet met het influenzavirus en daarom wordt bij een steekproef van patiënten wekelijks een keel- en neuswatje afgenomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt of er een virus in de watten zit, en zo ja welk. Er is sprake van een epidemie wanneer het aantal patiënten met influenza-achtig ziektebeeld gedurende minimaal twee achtereenvolgende weken het basisniveau van 51 per 100.000 patiënten overstijgt en er in de naar het RIVM gezonden monsters ook influenzavirus aangetoond wordt. De gepresenteerde cijfers hebben betrekking op de griepepidemieën sinds 1992, het jaar waarin het RIVM het virologisch onderzoek in de watjes startte.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.