Nieuws
04-04-2008

Huisarts bereidt zich voor op nieuwe eerste lijn

Bij de helft van de Nederlandse huisartsenpraktijken is inmiddels een fysiotherapeut, apotheker, sociaal psychiatrisch verpleegkundige of andere zorgverlener gevestigd. Leidt vestiging op één adres ook tot meer samenwerking?
Eén adres
Eenderde van alle huisartsenpraktijken heeft een formeel samenwerkingsverband. Het merendeel daarvan is ook met andere zorgverleners op hetzelfde adres gevestigd. Daarbij blijkt dat praktijken met meerdere huisartsen vaker samenwerken met andere zorgverleners dan solopraktijken. De regionale verschillen binnen Nederland zijn klein.

Centrale rol
Het lijkt aannemelijk dat door de gezamenlijke vestiging op één adres de samenwerking ook toeneemt. Het ministerie van VWS wil de eerste lijn versterken zodat die zijn centrale rol in het Nederlandse zorgsysteem kan behouden. De achterliggende gedachte is dat samenwerking goed is voor de samenhang van de zorg en afstemming.

Samenwerkingscontract
Met subsidie van het ministerie van VWS is voor het eerst op landelijk niveau voor een groot aantal eerstelijns disciplines de samenwerking met de huisarts in kaart gebracht. Het NIVEL keek naar verschillende eerstelijns hulpverleners op één adres, naar formele samenwerking die is vastgelegd in een contract, de presentatie van huisarts en andere zorgverleners naar buiten, en of samenwerkingsverbanden worden gefinancierd door zorgverzekeraars. Voor het onderzoek werden alle Nederlandse huisartsenpraktijken aangeschreven. Ruim driekwart reageerde. Het NIVEL wil deze ontwikkeling in de toekomst blijven volgen.


Subsidiënt

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.