Nieuws
08-06-2005

Huisartspatiënt stelt maar vier vragen per consult

Ondanks hun veronderstelde toegenomen mondigheid, stellen mensen over het algemeen weinig vragen aan hun arts: iets minder dan vier per consult. Dat zijn er minder dan 15 jaar geleden.Nederlanders wijken wat dat betreft niet af van inwoners van andere Europese landen, alleen Belgen stellen meer vragen per consult aan hun huisarts. Mensen die vanwege hun hoge bloeddruk een huisarts bezochten zijn de afgelopen achttien jaar significant minder vragen gaan stellen. Volgens de onderzoekers komt dat doordat huisartsen in die 15 jaar anders met hun patiënten zijn gaan communiceren: minder gericht op emoties (affectief-empatisch) en meer op wat er gebeuren moet (taakgericht-instrumenteel).

Dit blijkt uit NIVEL onderzoek naar de communicatie tussen huisartsen en hun patiënten. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van analyses van op video opgenomen huisartsconsulten. Die opnames zijn verzameld in het kader van de Eerste en de Tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk, van de Eurocom studies en van observatiestudies bij medisch specialisten (gynaecologen, kinderartsen en klinisch genetici). Al dit onderzoek is door het NIVEL uitgevoerd.

Subsidiënt(en)

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.