Nieuws
22-12-2010

Internationaal onderzoek wijst op minder doorligwonden met nieuwe schapenvacht

Een nieuwe analyse van gecombineerde gegevens van twee Australische onderzoeken en een Nederlands onderzoek levert sterk bewijs voor het gunstig effect van speciaal geprepareerde Australische medische schapenvachten op doorliggen. Onderzoekers van het NIVEL, EMGO-instituut en Australische instituten publiceerden dit onlangs in het Medical Journal of Australia.Bij patiënten die lange tijd in bed liggen, kunnen doorligwonden ontstaan op de plaatsen met grote druk. Doorliggen (decubitus) komt vooral in verpleeghuizen veel voor. De speciaal geprepareerde Australische medische schapenvacht helpt doorliggen voorkomen, zo bleek al eerder uit twee onderzoeken bij Australische ziekenhuispatiënten en één onderzoek bij Nederlandse verpleeghuispatiënten. De data en uitkomsten van deze drie onderzoeken zijn nu gecombineerd in een meta-analyse, waardoor het gunstig effect van deze schapenvachten op doorliggen nog duidelijker wordt. In de controlegroep kreeg 12,2% van de patiënten stuitdecubitus. In de groep patiënten die op een Australische medische schapenvacht lag was dit 5,4%.

Speciaal geprepareerd
Traditionele natuurlijke schapenvachten zijn niet goed te wassen en geven problemen met de hygiëne, en synthetische schapenvachten verminderen de druk niet. De Australische Medische Schapenvacht is echter speciaal ontwikkeld om doorliggen tegen te gaan. De vacht kan meerdere malen op 80 graden worden gewassen terwijl deze zijn natuurlijke drukregulerende eigenschappen behoudt.

Onderzoek
Aan de drie onderzoeken deden in totaal 1281 patiënten mee, verdeeld over 45 verpleegafdelingen van drie ziekenhuizen en acht verpleeghuizen. Patiënten werden vanaf opname tot ontslag óf 30 dagen gevolgd. Eén groep kreeg een Australische Medische Schapenvacht. De andere groep kreeg de gebruikelijke behandeling. De patiënten werden dagelijks gecontroleerd op stuitdecubitus.

Subsidiënt


Samenwerkingspartners