Nieuws
12-06-2006

Jozien Bensing krijgt Spinozaprijs

Jozien Bensing, directeur van het onderzoeksinstituut NIVEL en hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Utrecht, is een van de ontvangers van de Spinozaprijs 2006. De Spinozaprijs wordt jaarlijks uitgereikt door NWO. Bensing krijgt de prijs voor haar onderzoek naar communicatie in de gezondheidszorg. Aan deze prijs is een geldbedrag verbonden van anderhalf miljoen euro, naar eigen inzicht te besteden aan wetenschappelijk werk op het eigen vakgebied.In de loop van haar carrière heeft Bensing – samen met haar collegae en promovendi - een omvangrijke collectie video-opnamen van medische en verpleegkundige consulten opgebouwd, gefinancierd vanuit verschillende projectsubsidies. Op deze manier zijn ruim 16.000 video-opnamen van spreekkamer-gesprekken gecodeerd en gearchiveerd. Op basis van systematische analyses van dit videomateriaal  zijn inmiddels meer dan 200 publicaties verschenen, waaronder vijftien proefschriften; ook vormden zij de inspiratiebron voor lezingen in Nederland en tal van andere landen.

De kracht van aandacht
‘Medicine is a delicate balance between art, science and communication’. Door dit motto  heeft Jozien Bensing zich in haar wetenschappelijk werk altijd geïnspireerd gevoeld. Onder dit motto publiceerde de Gezondheidsraad in 1991 het advies Medisch handelen op een tweesprong, in datzelfde jaar verdedigde Jozien Bensing haar proefschrift Doctor-patient communication and the quality of care. Met dit motto wordt  het klassieke onderscheid tussen kunst en kunde, dat vaak in de gezondheidszorg wordt gemaakt, uitgebreid met een derde element: communicatie.  Door de communicatieprocessen in de spreekkamer wetenschappelijk te bestuderen weet Bensing in haar onderzoekprogramma een brug  te slaan tussen de biomedisch georiënteerde gezondheidszorg en een meer patiëntgerichte, vraaggerichte gezondheidszorg. Een rode draad die door haar onderzoeksresultaten loopt is de kracht van aandacht in de gezondheidszorg.

Jozien Bensing zal de Spinoza-premie gaan besteden aan verder wetenschappelijk onderzoek op het terrein van communicatie in de gezondheidszorg, en met name aan de relatie tussen allerlei vormen van communicatie en concrete uitkomstmaten, waaronder de gezondheid  en het welbevinden van de patiënt.


Beluister
interview met Jozien Bensing in Wetenschapsprogramma Noorderlicht

 
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.