Nieuws
28-01-2016

Kennis over individueel zorgplan gebundeld

Veel beleidsmakers, zorgverleners en patiënten hebben hoge verwachtingen van het individueel zorgplan (IZP). Dit  zorgplan moet bijdragen aan een betere, efficiëntere en daarmee goedkopere zorg en het zelfmanagement en de kwaliteit van leven van chronisch zieken bevorderen. Tot op heden is de meerwaarde van het werken met een individueel zorgplan echter nog niet aangetoond, zo blijkt uit de kennissynthese ‘Het gebruik van individuele zorgplannen in de zorg voor mensen met een chronische ziekte’  van het NIVEL. Hierdoor verloopt invoering van dit zorgplan in de praktijk moeizaam.


Het individueel zorgplan is een set van afspraken tussen een patiënt en zijn zorgverlener over zorg en zelfmanagement. De afspraken zijn gebaseerd op de persoonlijke doelen, wensen en mogelijkheden  van een patiënt en komen via gezamenlijke besluitvorming tot stand.  
 
Persoonsgerichte zorg
Binnen de eerstelijnszorg hebben huisartsen en praktijkondersteuners een belangrijke taak om mensen met een chronische ziekte te ondersteunen bij het omgaan met hun aandoening en het optimaliseren van hun kwaliteit van leven. Het leveren van persoonsgerichte zorg en het bevorderen van zelfmanagement zijn daarbij van belang. Het individueel zorgplan (IZP) is ontwikkeld met als doel de spil te zijn in de persoonsgerichte zorg voor mensen met een chronische ziekte.  In de praktijk komt dit nog niet zo van de grond. Zowel zorgverleners als  patiënten zijn vaak terughoudend om met dit zorgplan aan de slag te gaan. Wel zijn er recent allerlei initiatieven om het gebruik van het individueel zorgplan binnen de zorg te bevorderen zoals de ‘Handreiking Gezamenlijke Besluitvorming voor doelen en zorgafspraken’. 
 
Uitdagingen
De kennissynthese zet de stand van zaken rond individuele zorgplannen  op een rij: wat is een individueel zorgplan en waarvoor is het bedoeld? Hoe wordt het momenteel gebruikt in de zorg en wat zijn de ervaringen?  Wat heeft het individueel zorgplan tot nu toe opgeleverd en waar liggen de uitdagingen om het gebruik verder te stimuleren?
 
Onderzoek
Het NIVEL doet al enkele jaren onderzoek naar ervaringen met het individueel  zorgplan in de zorg voor chronisch zieken, zowel onder patiënten als zorgverleners. In de kennissynthese zijn actuele kennis op basis van literatuuronderzoek, bestudering van relevante websites en de resultaten van NIVEL-onderzoek  gebundeld. De kennissynthese richt zich op de ervaringen met het individueel zorgplan in Nederland binnen de zorg voor mensen met een chronische ziekte.
 
Subsidiënt
Ministerie van VWS.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel nieuws? Abonneer u op onze attendering

E-mailadres

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Kijk hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door op de knop 'Aanmelden' te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacyregels van MailChimp.