Nieuws
23-04-2015

Langste griepepidemie sinds 40 jaar duurt nog voort

De langste griepepidemie sinds 40 jaar duurt nu al twintig weken. Aanvankelijk werd in neus- en keelmonsters van patiënten vooral griepvirus A(H3N2) gevonden, gedurende het seizoen vinden de virologen dit virus minder en steeds meer griepvirus B.

 
De griepepidemie begon al voor de kerst. Afgelopen week gingen nog 56 op de 100.000 mensen naar de huisarts vanwege griepachtige klachten en werd in 75% van de afgenomen neus- en keelmonsters van die patiënten griepvirus gevonden. De epidemische grens ligt bij 51 op de 100.000 mensen. De peilstationhuisartsen van NIVEL Zorgregistraties houden al sinds 1970 bij hoeveel mensen er bij de huisarts komen vanwege griepachtige klachten en zij nemen ook monsters af voor laboratoriumonderzoek bij het RIVM.
 
Van A naar B
Er is dit griepseizoen een verschuiving van griepvirus A(H3N2) naar B als veroorzaker van de griep. De eerste weken van de epidemie domineerde A(H3N2), terwijl de laatste weken bijna uitsluitend B-griep voorkomt. Daarnaast duikt ook af en toe nog griepvirus A(H1N1) – afstammeling van de pandemische Mexicaanse griep – op in de neus- en keelmonsters. De epidemie kan zo lang duren doordat meerdere typen griepvirus griep kunnen veroorzaken. Sommige mensen kunnen ook twee keer griep hebben gehad dit seizoen, omdat een doorgemaakte infectie met het ene type griepvirus niet beschermt tegen infectie met een ander type griepvirus.
 
Vaccin
NIVEL-onderzoeker, huisarts en epidemioloog Gé Donker: “Zowel griepvirus A(H3N2) als de meest voorkomende B-variant matchen dit jaar niet perfect met de varianten die in het griepvaccin voorkomen. Mogelijk zijn daardoor dit jaar meer ouderen die wel gevaccineerd waren ziek geworden door griep. De nu rondwarende varianten zitten komend seizoen wel in het vaccin, zodat dan de bescherming door het griepvaccin hopelijk weer veel beter is.”
 
Peilstations van NIVEL Zorgregistraties
De peilstations zijn veertig huisartspraktijken, met 57 huisartsen, die wekelijks rapporteren over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen die in routine-registraties ontbreken en daarin niet gemakkelijk zijn op te nemen, waaronder griep. Deze praktijken zijn een onderdeel van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn. NIVEL Zorgregistraties maakt gebruik van gegevens die routinematig in de zorg worden verzameld bij verschillende eerstelijnsdisciplines. Onder meer bij 478 huisartspraktijken met ruim anderhalf miljoen ingeschreven patiënten.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel nieuws? Abonneer u op onze attendering

E-mailadres

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Kijk hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door op de knop 'Aanmelden' te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacyregels van MailChimp.