Nieuws
02-04-2009

Leiderschap van ziekenhuisbestuurders doet ertoe

Een raad van bestuur van een ziekenhuis die uitstraalt dat kwaliteit belangrijk is, krijgt de medisch specialisten daarin mee. Ze maken er meer werk van. Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL, de Universiteit Twente en EMGO Instituut in het wetenschappelijke tijdschrift Health Policy.Een medisch specialist die merkt dat de raad van bestuur kwaliteitsverbetering daadwerkelijk stimuleert én die bovendien werkt in een omgeving waarin collega’s dat ook zo zien, spant zich meer in voor kwaliteitsverbetering. “En het omgekeerde is ook het geval”, stelt Cordula Wagner, programmaleider Kwaliteit en organisatie bij het NIVEL. “Als een directie onduidelijk is over het belang van kwaliteitsverbetering en dat is voor collega’s ook onduidelijk, dan werkt een arts minder vaak mee aan verbetertrajecten.” De laatste jaren zijn in de ziekenhuizen tal van verbetertrajecten in gang gezet, niet alleen om de kwaliteit te verbeteren maar ook om procedures en de veiligheid te bewaken. Goed leiderschap van de raad van bestuur blijkt voor het slagen van dit soort trajecten een factor van doorslaggevend belang.

Goed leiderschap
“Dit verwacht je natuurlijk wel”, vervolgt Wagner, “maar we kunnen nu ook aantonen hoe belangrijk leiderschap is. De ene raad van bestuur blijkt daar veel beter in dan de andere. Dat zien we terug in het aantal artsen dat deelneemt in de verbetertrajecten. Kennelijk weet een raad van bestuur met goed leiderschap medisch specialisten te inspireren tot kwaliteitsverbetering. Leiderschap doet ertoe.”

Het onderzoek
De onderzoekers stuurden vragenlijsten naar medisch specialisten in acht Sneller Beter ziekenhuizen. De specialisten werd gevraagd naar hun opvattingen over het leiderschap van de raad van bestuur in het ziekenhuis, en gevraagd aan hoeveel verbetertrajecten ze deelnamen.

Subsidiënt
 

 

Samenwerkingspartners

 

 

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.