Nieuws
02-12-2016

Medicatie beoordelen met vereende krachten

Artsen en apothekers kunnen de jaarlijkse medicatiebeoordelingen bij hun oudere patiënten efficiënter aanpakken. Het NIVEL en VUmc hebben een methode ontwikkeld die een deel van de werkzaamheden bundelt voor een grotere groep collega's. Voor FTO- of zorggroepen die daarmee aan de slag willen, heeft het IVM een werkboek gemaakt.

In een traditionele medicatiebeoordeling volgens de richtlijn Polyfarmacie bij ouderen werken de eigen huisarts en de eigen apotheker samen, soms bijgestaan door hun praktijkteams. In de zgn. Opti-Med aanpak doen ondersteuners het voorwerk en geeft een vast expertteam van een huisarts (of specialist ouderengeneeskunde) en apotheker een advies over aanpassingen van de medicatie aan de huisarts van de betrokken patiënt. De onderzoeksgroep heeft vastgesteld dat alle partijen deze manier van werken prettig vinden.

Het werkboek Medicatiebeoordeling in de eerste lijn met de Opti-Med-methode geeft voorbeelden en formats voor alle stappen die een groep zorgverleners moet zetten. Er is veel aandacht voor het creëren van draagvlak en het goed organiseren van de diverse taken.

Het NIVEL en VUmc die deze methode ontwikkelden en uittestten met steun van ZonMw, verwachten dat met de aanpak veel tijd wordt gewonnen. "Zo wordt de niet onaanzienlijke taak om al die jaarlijkse beoordelingen uit te voeren ook haalbaar", aldus projectleider Petra Elders van het VUmc.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.