Nieuws
21-05-2015

Meer mantelzorg voor mensen met een chronische ziekte of beperking

Meer mensen met een chronische ziekte hebben de afgelopen jaren hulp gekregen van hun sociale netwerk. De meesten zijn tevreden met de zorg die zij nu krijgen en met de ondersteuning vanuit hun sociale netwerk, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL.


Met de hervormingen in de langdurige zorg wil het kabinet mensen helpen om langer thuis te blijven wonen, de betrokkenheid in de samenleving stimuleren en de langdurige zorg betaalbaar houden. Met deze veranderingen is er ook meer aandacht voor de zorg en ondersteuning die mensen met gezondheidsproblemen kunnen krijgen van hun sociale netwerk. Doorgaans geven partners de meeste ondersteuning en de hulp die mensen krijgen van vrienden, buren en kennissen fluctueert door de jaren heen, maar vertoont wel een stijgende lijn. Wel ervaart een deel van de mensen met een chronische ziekte of beperking knelpunten en heeft niet iedereen een goed sociaal netwerk dat te hulp kan schieten. Ook maken mensen zich zorgen of zij in de toekomst wel de zorg kunnen krijgen die zij willen en nodig hebben.
 
Niet vanzelfsprekend
Hulp uit het sociale netwerk blijkt ook lang niet altijd vanzelfsprekend. Een kwart van de mensen met een chronische ziekte of beperking weet niet bij wie zij in hun sociale netwerk terecht kunnen voor zorg en ondersteuning, en één op de vijf geeft aan zich bezwaard te voelen om hulp te vragen. Ook geeft 15% aan dat de mensen in hun sociale netwerk zelf al te zwaar belast zijn om die zorg of ondersteuning te bieden. Vooral mensen met matige of ernstige lichamelijke beperkingen of meerdere aandoeningen ervaren deze knelpunten.
 
Verantwoordelijkheid
Bovendien maakt een deel zich zorgen of zij in de toekomst nog wel op de juiste zorg en ondersteuning kunnen rekenen. Zij denken bijvoorbeeld dat de regels hiervoor steeds ingewikkelder worden (43%) of dat zij er niet voor in aanmerking komen (29%). Wel vindt het merendeel zich zelf verantwoordelijk voor het regelen van zorg.
 
NPCG
Het onderzoek is uitgevoerd onder leden van het Nationaal Panel Chronisch Zieken en Gehandicapten van het NIVEL. Het panel bestaat uit mensen van 15 jaar en ouder met een chronische ziekte of beperking. Ruim 2600 panelleden hebben voor het onderzoek een vragenlijst ingevuld.
 
Subsidiënt
Ministerie van VWS
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.