Nieuws
11-10-2018

Meerderheid van patiënten met acne die naar huisarts gaan krijgt medicatie voorgeschreven

Acne komt voor bij 13 op de 1.000 ingeschreven patiënten in de Nederlandse huisartsenpraktijk. Meer dan de helft van de patiënten met acne (56%) die naar de huisarts gaan, krijgt een medicijn voorgeschreven. Het meest voorgeschreven middel is clindamycine.

Huidklachten en -aandoeningen komen veel voor: bijna de helft van de ingeschreven patiënten komt wel eens bij de huisarts met een huidaandoening of huidklacht. Hierbij kun je denken aan wratten, insectenbeten, eczeem en psoriasis. In deze Week van de Huidtherapie (6 tot en met 13 oktober) heeft het Nivel ingezoomd op de huidaandoening acne. Acne is een van de bekendste huidaandoeningen en wordt gekenmerkt door het voorkomen van veel (jeugd)puistjes.

Acne komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen
Vrouwen komen vaker bij de huisarts met huidaandoeningen dan mannen, 54% ten opzichte van 46%. Zeker acne komt bij vrouwen (69%) vaker voor dan bij mannen (31%).

Meerderheid patiënten krijgt medicatie tegen acne
De meerderheid van de patiënten met acne (56%) krijgt hier medicatie voor. Huisartsen kiezen hierbij het meest voor het middel clindamycine, een antibioticum dat als lotion of gel op de huid kan worden aangebracht.

Nivel Zorgregistraties eerste lijn
Het zorgaanbod in Nederland moet goed aansluiten op de zorgvraag. Maar welke zorgvragen spelen er eigenlijk? Nivel Zorgregistraties brengt het zorglandschap en actuele zorgvragen in kaart, soms zelfs tot op de week nauwkeurig. Zo weten we bijvoorbeeld of er griep heerst, of gezondheidscampagnes het juiste effect hebben gehad en met wat voor zorgvragen mensen bij een huisarts of bij paramedici aankloppen. Hiervoor verzamelen we gegevens van patiënten bij honderden hulpverleners uit de eerstelijnszorg, verspreid over het land. Deze beveiligde gegevens zijn geanonimiseerd en geschikt gemaakt voor analyses, zodat we hiermee gezondheidsproblemen in kaart kunnen brengen en antwoord kunnen geven op uiteenlopende beleidsvragen.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.