Nieuws
18-06-2018

Mensen met minder gezondheidsvaardigheden gaan vaker naar de huisartsenpost

Mensen met een laag opleidingsniveau gaan vaker naar de huisartsenpost dan mensen met een hoog opleidingsniveau. Het hebben van gezondheidsvaardigheden lijkt een deel van het verschil te verklaren. Dit blijkt uit Nivel-onderzoek dat onlangs verscheen in het tijdschrift BMC Health Services Research.

Mensen met een laag opleidingsniveau hebben minder goede gezondheidsvaardigheden. Hierdoor vinden ze lastiger hun weg in de zorg en doen ze vaker een (onnodig) beroep op de huisartsenpost en andere vormen van spoedzorg. Voor een deel komt dit  hogere zorggebruik doordat de gezondheid van mensen met een lagere gezondheid  ook slechter is, maar dit is niet de enige reden.

Voor het terugdringen van het gebruik van de duurdere spoedzorg is het daarom belangrijk om mensen met een laagopleidingsniveau extra te ondersteunen bij het vinden van de voor hen juiste zorg.

Wat zijn gezondheidsvaardigheden?
Gezondheidsvaardigheden zijn vaardigheden die mensen nodig hebben om hun weg te vinden binnen de gezondheidszorg en om op het juiste moment de zorg te krijgen die zij nodig hebben. Bij vaardigheden gaat het bijvoorbeeld om het kunnen begrijpen en toepassen van gezondheidsinformatie, je hulpvraag duidelijk kunnen stellen aan een zorgverlener en kunnen navigeren binnen de zorg.

Onderzoek
Het onderzoek is in 2014 gedaan onder 1.811 deelnemers van het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten (NPCG). De onderzoekers bekeken de relatie tussen opleidingsniveau, gezondheidsvaardigheden en het gebruik van de huisartsenpost. Gezondheidsvaardigheden werden gemeten met de Nederlandse versie van de ‘Health Literacy Questionnaire’, een vragenlijst die de mate van gezondheidsvaardigheden op negen domeinen in kaart brengt.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.