Mensen met reuma willen met hun zorgverlener vooral graag vermoeidheid en niet-reguliere behandelvormen bespreken
Nieuws
06-01-2021

Mensen met reuma willen met hun zorgverlener vooral graag vermoeidheid en niet-reguliere behandelvormen bespreken

Mensen met reuma hebben met name de behoefte om hun vermoeidheidsklachten te bespreken met zorgverleners. Daarnaast willen ze graag samen met hen beslissen over andere dan reguliere behandelvormen, niet alleen bij vermoeidheid maar ook bij andere klachten. Zorgverleners kunnen vaak niet voldoende ingaan op de wensen, vanwege onwetendheid over het bestaan van het probleem, tijdtekort en/of handelingsverlegenheid. Dit blijkt uit twee workshops gehouden door de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) en het Nivel, waarover recent een artikel is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Reumatologie.

Voorbeelden van niet-reguliere behandelvormen zijn: advisering  over voeding, leefstijl en complementaire behandeling; gentherapie; e-health.

Fragment uit artikel Onderzoeks- en ontwikkelingswensen van reumapatiënten rondom vermoeidheid en andere behandelvormen. (Klik op het plaatje om het op ware grootte te zien en te kunnen vergroten.)

 

Fragment uit artikel Onderzoeks- en ontwikkelingswensen van reumapatiënten rondom vermoeidheid en andere behandelvormen.

 

Over het onderzoek
In2018 liet de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) het Nivel een kennisagenda opstellen van en voor mensen met reuma. In deze agenda blijken ‘vermoeidheid bij reuma’ en ‘andere dan reguliere behandelvormen voor reuma’ de belangrijkste onderwerpen voor verder onderzoek. Om uit te zoeken waar patiënten nu precíes behoefte aan hebben, financierde ZonMw verdiepende workshops. Op 29 november en 2 december 2019 werd door patiënten, zorgprofessionals en onderzoekers samen intensief gewerkt om de onderzoeks- en ontwikkelingswensen op het gebied van vermoeidheid bij reuma en andere dan reguliere behandelvormen voor reuma verder uit te diepen.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel nieuws? Abonneer u op onze attendering

E-mailadres

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Kijk hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door op de knop 'Aanmelden' te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacyregels van MailChimp.