Nieuws
27-11-2013

Mexicaanse griep maakte wereldwijd vooral jonge slachtoffers

Wereldwijd stierven er evenveel mensen aan de Mexicaanse grieppandemie als in een normaal griepseizoen. Maar driekwart van de doden viel in de leeftijdsgroep onder de 65 jaar. Normaal is dat zo’n 20%, waardoor de pandemie veel meer levensjaren kostte, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van Universiteiten uit de VS en Engeland en het NIVEL in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Medicine. Het onderzoek is uitgevoerd voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).


Daarbij waren er grote regionale verschillen. Met drie keer zoveel doden hield de Mexicaanse griep in Noord- en Zuid-Amerika veel steviger huis dan in Europa. In Mexico en Argentinië vielen zelfs bijna twintig keer zoveel doden. Maar vergeleken met de Spaanse griep van 1918 die 1 tot 2% van de wereldbevolking wegvaagde (20 tot 50 miljoen mensen) viel de Mexicaanse grieppandemie van 2009 mee. In dodental was de pandemie eerder vergelijkbaar met een normale seizoensepidemie. Wereldwijd stierven tussen 123.000 en 203.000 mensen aan de Mexicaanse griep (A H1N1).
 
Jonge slachtoffers
Echter, tussen de 62 en 85% van de slachtoffers was onder de 65 jaar. In een normaal griepseizoen is dat rond de 20%. NIVEL-onderzoeker John Paget: “Er stierven dus relatief veel jonge mensen aan de Mexicaanse griep, waardoor de last in verloren levensjaren veel groter is dan van een normale epidemie. Dat betekent dat hierdoor ook heel veel productieve arbeidsjaren verloren zijn gegaan. De impact was dus veel groter dan van een seizoensgriep.”
 
Beredeneerde schatting
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) rapporteerde tussen april 2009 en oktober 2010 18.631 in het laboratorium bevestigde griepdoden. Ze liet vervolgens het onderzoek naar het wereldwijde sterftecijfer door twee onderzoeksgroepen uitvoeren, onafhankelijk van elkaar. Het CDC (Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta) uit de VS – dat zijn bevindingen al in The Lancet Infectious Diseases publiceerde – en het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) dat het onderzoek uitvoerde in samenwerking met hoogleraar Lone Simonsen van The George Washington University.
 
Werkelijke sterftecijfers
Het CDC baseerde zijn schatting op ziekte- en sterftecijfers in een aantal rijke landen en gebruikte voor de verschillende continenten een vermenigvuldigingsfactor, waardoor het voor Afrika relatief veel griepdoden berekende. De NIVEL-groep baseert zich op werkelijke sterftecijfers in 20 landen verspreid over de verschillende continenten – waaronder China, de VS, Mexico en Zuid-Afrika – die ongeveer 35% van de wereldbevolking representeren. De onderzoekers hebben deze sterftecijfers geëxtrapoleerd naar de hele wereld met een nieuwe door het NIVEL ontwikkelde statistische methodiek. Het relatieve aantal griepdoden in Afrika blijkt daardoor veel lager te zijn dan dat in Noord- en Zuid-Amerika. (Zie figuur onder voor wereldwijde pandemische sterfgevallen per 100.000 mensen onder 65 jaar.)Samenwerkingspartners
George Washington University School of Public Health and Health Services, Washington DC, USA
Fogerty International Center, National Institutes of Health, Bethesda, MD, USA
Sage Analytica, Bethesda, MD, USA
Royal College of General Practitioners, London, UK
Imperial College, London, UK
World Health Organization, Geneva, Switzerland
 
Subsidiënt
World Health Organization
 

 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel nieuws? Abonneer u op onze attendering

E-mailadres

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Kijk hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door op de knop 'Aanmelden' te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacyregels van MailChimp.