Nieuws
25-02-2005

Minder naar de fysiotherapeut na afschaffen vergoeding

Het aantal bezoeken aan de fysiotherapeut is in 2004 met gemiddeld 6,1% gedaald ten opzichte van 2003. Vanaf 1 januari 2004 wordt fysiotherapie door de basisverzekering van het ziekenfonds alleen nog maar vergoed aan mensen met bepaalde chronische aandoeningen. Zij moeten wel de eerste negen zittingen zelf betalen.De daling van de vraag naar fysiotherapie die in de eerste twee maanden van 2004 werd (NIVEL factsheet ‘Daling vraag naar fysiotherapie’ ; Swinkels & van den Ende, 2004) geconstateerd, is in de rest van het jaar iets bijgetrokken. Per praktijk verschilt de daling nogal, er zijn ook praktijken waarbij het aantal zittingen gelijk is gebleven of zelfs is toegenomen.
Het aantal bezoeken aan oefentherapeuten Cesar of Mensendieck is in 2004 niet meetbaar gedaald.

Nadere analyses moeten uitwijzen of de daling bij fysiotherapeuten vooral plaatsvindt  bij specifieke patiëntgroepen. Behandelingen die langer duren dan negen zittingen blijven vergoed voor mensen met bepaalde chronische aandoeningen (de zogenaamde ‘lijstpatiënten’). Of er bij hen ook sprake is van een daling is nog niet onderzocht.

Deze gegevens zijn afkomstig uit onderzoek van het NIVEL met behulp van de Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg (LiPZ). Het onderzoek is verricht in opdracht van het ministerie van VWS. LIPZ is een landelijk representatief netwerk van geautomatiseerde extramurale fysiotherapie en oefentherapiepraktijken die gegevens registreren over de zorg die zij aan hun patiënten leveren.

Er deden 34 praktijken voor fysiotherapie, 19 praktijken voor oefentherapie Cesar en 17 praktijken voor oefentherapie Mensendieck aan het onderzoek mee. Zij hebben gegevens van 442.971 zittingen aangeleverd. De meetperiode was 01-01-2003 tot en met 31-12-2004.

Opdrachtgever en samenwerkingspartners
Bovengenoemd onderzoek is uitgevoerd door het NIVEL en LIPZ in opdracht van het ministerie van VWS.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel nieuws? Abonneer u op onze attendering

E-mailadres

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Kijk hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door op de knop 'Aanmelden' te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacyregels van MailChimp.