Nieuw boek over multiniveau-analyse biedt praktische handreiking voor onderzoekers van de gezondheidszorg
Nieuws
31-03-2020

Nieuw boek over multiniveau-analyse biedt praktische handreiking voor onderzoekers van de gezondheidszorg

Met hun nieuwe boek ‘Multilevel Modelling for Public Health and Health Services Research’ bieden Nivel-onderzoeker prof. Peter Groenewegen en zijn Schotse collega prof. Alastair Leyland een heldere introductie op de onderzoeksmethode van de multiniveau-analyse. Bovendien krijgt de lezer de mogelijkheid om in de praktijk te oefenen aan de hand ‘tutorials’, educatieve hoofdstukken met bijgeleverde datasets. Het boek is gratis te downloaden, evenals het softwarepakket met de datatsets.

Multiniveau-analyse (MLA) is een statistische techniek die in toenemende mate wordt gebruikt in het gezondheids(zorg)onderzoek.

Belang van MLA in gezondheidszorgonderzoek is veelzijdig
De auteurs leggen allereerst het belang uit van MLA voor onderzoekers van gezondheid en gezondheidszorg. Ze noemen verschillende argumenten: veel onderzoekers willen zelf MLA gaan toepassen; voor de beoordeling van onderzoek waarin MLA is toegepast, is basiskennis vereist; deze basiskennis is ook nodig om de beperkingen te herkennen van onderzoek waarbij géén MLA is toegepast.

Tutorials met een softwarepakket om zelf te oefenen
Verder is het boek opgebouwd in ‘tutorials’, hoofdstukken waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe een aantal voorbeeldanalyses kunnen worden gedaan met MLwiN en de datasets. Ook kan de lezer zelf oefenen met het toepassen van MLA aan de hand van deze datasets. Zowel een freeware-versie van softwarepakket MLwiN als de datasets kunnen gratis worden gedownload.

Internationaal succes
Het boek vormt de neerslag van een cursus die de auteurs sinds 1999 in tal van landen hebben gegeven. En met succes:

Juan Merlo, Professor of Social Epidemiology, Lund University: ‘Leyland and Groenewegen have a long international experience in teaching together multilevel modelling to public health and health services researchers. Their experience makes the structure of this book and accompanying tutorials especially worthwhile for those aiming to gain a practical introduction to multilevel analysis.’

S. (Subu) V. Subramanian, Professor of Population Health and Geography, Harvard University: ‘Comprehensive and insightful. A must for anyone interested in applications of multilevel modelling to population health.’

Het open access boek is uitgegeven door Springer, waar het ook kan worden gedownload.