Nivel doet onderzoek naar het zorgtraject maculadegeneratie
Nieuws
26-05-2020

Nivel doet onderzoek naar het zorgtraject maculadegeneratie

In opdracht van Zorginstituut Nederland voeren het Nivel en Amsterdam UMC het onderzoek ‘Zinnige Zorg – Zorgtraject Maculadegeneratie’ uit, dat gericht is op de verbetering van zorg voor mensen met de oogziekte maculadegeneratie. Hiervoor gaan wij telefonische interviews houden met zowel patiënten als betrokken zorgverleners. 

We interviewen patiënten en zorgverleners over hun ervaringen met onderwerpen als informatievoorziening en communicatie over maculadegeneratie. Zodoende worden knelpunten en verbeterpunten gedetecteerd, die dienen als input om het zorgtraject maculadegeneratie verder te verbeteren.

Wij zoeken patiënten voor een telefonisch interview

Wij zijn op zoek naar mensen met de diagnose droge of natte maculadegeneratie die willen meedoen aan een telefonisch interview.
Meer weten of deelnemen? Lees de uitnodiging aan patiënten voor deelname!

Wij zoeken zorgverleners voor een telefonisch interview

Ook zoeken we zorgprofessionals die werkzaam zijn binnen het zorgtraject maculadegeneratie en willen meedoen met een telefonisch interview: oogartsen, optometristen, huisartsen, physician assistants, oogheelkundig verpleegkundigen en revalidatiedeskundingen.
Meer weten of deelnemen? Lees de uitnodiging aan zorgverleners voor deelname!

Onderzoek Zinnige Zorg – Zorgtraject Maculadegeneratie

Het doel van het kwalitatieve onderzoek is om vanuit het perspectief van patiënten en zorgverleners inzichtelijk te maken waar de zorg voor maculadegeneratie verder verbeterd kan worden. Hierbij gaat het voornamelijk om inzicht te krijgen in de volgende aspecten: communicatie en informatievoorziening gedurende het zorgtraject; ‘samen beslissen‘ bij behandeling en diagnostiek; voeding en preventie; prognose en toekomstperspectief; revalidatieondersteuning en -hulpmiddelen.

Aanleiding voor dit onderzoek vormt een screening van Zorginstituut Nederland, waaruit blijkt dat de aanbevelingen in de NHG-Standaard en in de multidisciplinaire richtlijn van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) over het zorgtraject maculadegeneratie in praktijk niet eenduidig worden opgevolgd, wat kan leiden tot praktijkvariatie.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.