Nieuws
07-06-2016

NIVEL onderzoekt de gevolgen van tekorten Thyrax® Duotab voor patiënten

Begin 2016 ontstonden tekorten van het schildklierhormoon Thyrax® Duotab door verplaatsing van de productie van Nederland naar Duitsland. Dit zorgt voor onrust onder patiënten omdat zij, binnen afzienbare tijd, moeten overstappen naar een schildklierhormoon van een andere fabrikant. De onrust komt vooral doordat deze middelen van andere fabrikanten– hoewel in deze middelen dezelfde werkzame stof zit – een andere dosering hebben als Thyrax® Duotab. Patiënten die overstappen moeten daarom opnieuw ingesteld worden. Dit kan gevolgen hebben voor hun gezondheid.

Het NIVEL gaat deze gevolgen onderzoeken.
De vraag die centraal staat is of de overstap naar een vervangend schildklierhormoon de kwaliteit van leven van schildklierpatiënten beïnvloedt. Dit wordt op twee manieren onderzocht. Patiënten wordt gevraagd naar hun ervaringen met Thyrax® Duotab en met de vervangende medicijnen. Hierbij wordt onderzocht of er positieve dan wel negatieve gevolgen voor de gezondheid zijn voor  patiënten. Ook onderzoekt het NIVEL of groepen patiënten verschillen in de gevolgen die zij ervaren bij een overstap naar een ander middel. Daarnaast maakt het onderzoek gebruik van gegevens uit NIVEL Zorgregistraties om te kijken wat de effecten zijn op de gemeten hormoonspiegels en hoe snel patiënten weer goed zijn ingesteld met de vervangende medicatie. Het NIVEL werkt voor dit onderzoek samen met andere partijen waaronder de patiëntenorganisatie Schildklier Organisatie Nederland (SON), de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (NVE) en Bijwerkingencentrum Lareb.

Deelnemen?
Gebruikt u momenteel Thyrax® Duotab en moet u binnenkort overstappen naar een ander middel, of bent u recent overgestapt? Dan kunt u deelnemen aan ons onderzoek. Voor dit onderzoek willen wij u vragen drie keer een vragenlijst in te vullen. Dit kan via de volgende link: www.nivel.nl/thyrax

Heeft u nog vragen over dit onderzoek? Dan kunt u contact opnemen via thyrax@nivel.nl

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.