Nivel overhandigt resultaten van onderzoek naar vrouwspecifieke aandoeningen
Nieuws
14-05-2024

Nivel overhandigt resultaten van onderzoek naar vrouwspecifieke aandoeningen

Op maandag 13 mei overhandigde Cordula Wagner, voorzitter van de raad van bestuur van het Nivel, samen met programmaleider Bart Knottnerus en senior onderzoeker Marianne Heins het Nivel-rapport over vrouwspecifieke aandoeningen in de huisartsenpraktijk, aan minister Pia Dijkstra van VWS. Dit vond plaats tijdens een werkbezoek van de minister aan huisartsenpraktijk Zorroo in Oosterhout, alwaar zij ook in gesprek ging met Iris Ketel, kaderhuisarts uro-gynaecologie.

Bij vrouwspecifieke aandoeningen waarmee vrouwen naar de huisarts gaan, kun je denken aan bekkenbodemproblemen, menstruatieklachten en overgangsklachten. Ze komen vaak voor en kunnen grote invloed hebben op het dagelijks leven. De aandacht voor vrouwspecifieke aandoeningen neemt toe, aangezien de zorg voor vrouwen met deze klachten beter kan. Het duurt vaak lang voordat een juiste diagnose wordt gesteld en de patiënten voelen zich niet altijd serieus genomen.

Onderzoek naar de zorg voor vrouwspecifieke aandoeningen in de eerste lijn

Het in december 2023 uitgekomen rapport Maatschappelijke acceptatie van vrouwspecifieke aandoeningen van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en gynaecologie (NVOG) e.a., over de impact van vrouwspecifieke aandoeningen en het gebrek aan aandacht hiervoor, heeft geleid tot Kamervragen en een oproep tot verder onderzoek. Een belangrijke eerste stap hierin is het verwerven van betrouwbare cijfers over het voorkomen van vrouwspecifieke aandoeningen en de zorg ervoor in de eerste lijn. Met gebruikmaking van de gegevens uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn hebben we in kaart gebracht wat de omvang en inhoud is van de zorg die de huisarts biedt bij vrouwspecifieke aandoeningen. De focus hierbij lag op bekkenbodemproblemen, problemen met de menstruatiecyclus, hormonale problemen en aandoeningen van de vulva. Het rapport met alle resultaten zal bij uitkomen openbaar worden gepubliceerd op onze site.

Over het onderzoek

De kennisvraag over vrouwspecifieke aandoeningen heeft het Nivel uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en met medewerking van dr. Judith Huirne en dr. Astrid Vollebregt, beide gynaecologen verbonden aan de NVOG.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.