Nivel-Hennie-Prijs
Nieuws
21-04-2022

Nivel wint ‘bronzen’ Bert Huiskamp Innovatieprijs met de unieke, digitale ‘bodymaptool’

Tijdens het Festival Chronisch Gezond nam Nivel-onderzoeker Hennie Boeije de Bert Huiskamp Innovatieprijs, derde plek, in ontvangst, in de sfeervolle Verkadefabriek in Den Bosch. Elke twee à drie jaar wordt de prijs door het Agis Innovatiefonds toegekend aan een project of product dat veel impact heeft. Dit jaar was het Nivel een van de gelukkigen; met de ‘bodymaptool’ heeft het een unieke, digitale gesprekstool ontwikkeld die jongeren en hun zorgverleners bewust maakt van de behandellast en hen ondersteunt bij het praten hierover.

'Een product dat voor de eindgebruikers mooi en betekenisvol is én bovendien een project dat een prikkelend en inspirerend voorbeeld is voor vele anderen in het gezondheidsdomein', zo worden prijswinnende innovaties omschreven door de organisatie.

‘Bodymappen’ ter voorbereiding op een gesprek met de zorgverlener

Met de bodymaptool kunnen jongeren op een digitale, visuele manier – op de afbeelding van een ‘lijf’ – aangeven wat zij ervaren en wat hen zou helpen bij de behandeling van hun aandoening. De tool is mede ontwikkeld door Femke van Schelven, die haar promotie-onderzoek, dat zij bij het Nivel uitvoerde, hieraan heeft gewijd. De bodymaptool is vrij beschikbaar op de Nivel-website en wordt momenteel doorontwikkeld voor andere doelgroepen.

In co-creatie met jongeren en zorgverleners

Sterk aan de bodymaptool is ook dat deze is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de eindgebruikers. Jongeren en zorgverleners dachten mee over de onderwerpen die aan bod moesten komen en over de manier waarop ze gevisualiseerd konden worden. Ook zijn zij constant betrokken geweest bij het tussentijds testen van de tool.

Bert Huiskamp Innovatieprijs

Iedere 2 á 3 jaar reikt het Agis Innovatiefonds de Bert Huiskamp Innovatieprijs uit. De prijs kent drie varianten - de eerste, tweede en derde prijs - waaraan verschillende geldbedragen zijn verbonden. Met het geldbedrag van 2.500 euro (derde prijs) kan het Nivel de impact van de bodymaptool verder vergroten. De beoordelingscriteria voor de prijs zijn:

  • de mate van maatschappelijke impact door het versterken van de regie en autonomie van mensen
  • het onderscheidend vermogen
  • de betrokkenheid van ervaringsdeskundigen of mensen uit de doelgroep die het betreft

De prijs is tevens een eerbetoon aan Bert Huiskamp, voormalig voorzitter van de Raad van Toezicht van het Agis Innovatiefonds.

In 2023, tijdens het ontwikkelen van een tweede bodymaptool - ‘UP!’ (Uitgesproken Psychisch!) genaamd - is besloten deze eerste bodymaptool, voor jongeren met een chronische lichamelijke aandoening, ‘MyBoT’ (2021) te noemen. 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.