Nieuws
13-06-2005

NIVEL zet keuze-ondersteuningsprojecten in de zorg op een rij

Het NIVEL heeft geïnventariseerd wat er aan projecten in Nederland is om mensen te ondersteunen bij het maken van keuzes tussen aanbieders van gezondheidszorg. Er zijn door de onderzoekers 27 projecten gevonden op het gebied van ondersteuning van individuele cliënten, door patiënten-/consumentenorganisaties, zorgverzekeraars of koepels van zorgaanbieders. De elf meest succesvolle projecten, zijn in dit rapport beschreven.

Factoren die bepalend zijn voor het succes van een project zijn volgens geïnterviewde projectleiders:

  • de inzet van ervaringsdeskundigen in GGZ-projecten
  • het bieden van informatie over ziekenhuizen aan chronisch zieken 
  • samenwerking met ouderenbonden in projecten gericht op ouderen
Het onderzoek is verricht door middel van een vragenlijst die telefonisch is afgenomen onder vertegenwoordigers van 141 organisaties met initiatieven op het gebied van cliëntondersteuning. Het onderzoek is gesubsidieerd door ZonMw  en had als doel het ondersteunen van het ZonMw programma ‘Kiezen in Zorg’, dat zich richt op het stimuleren van zorggebruikers tot het maken van keuzes in de zorg.

Subsidie
Bovengenoemd onderzoek is uitgevoerd door het NIVEL met subsidie van ZonMw.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.