Nieuws
26-08-2009

Online inzicht in toekomstige vraag naar eerstelijnszorg

Vanaf deze week is het mogelijk toekomstramingen te maken voor de zorgvraag in de eerste lijn. Dit kan met de Vraag Aanbod Analyse Monitor (VAAM). De behoefte aan gegevens over de vraag in de toekomst speelt onder andere in gebieden waar de bevolking snel verandert zoals bijvoorbeeld VINEX-locaties.

De toekomstramingen zijn een aanvulling op de bestaande functionaliteit van de VAAM. De online zorgvraagmonitor was al te gebruiken om de eerstelijnszorg in een wijk of regio beter af te stemmen op de huidige vraag van patiënten/consumenten. Met de monitor is de vraag te berekenen naar huisartsenzorg, farmaceutische zorg, fysiotherapeutische zorg, eerstelijns geestelijke gezondheidszorg en sinds kort oefentherapie, diëtetiek en verloskundige zorg. Daarnaast is met de zorgvraagmonitor op lokaal niveau de vraag naar zorg voor specifieke aandoeningen zoals chronische ziektes en psychosociale problemen te bepalen. De vraag is gebaseerd op de bevolkingssamenstelling van de gemeente, wijk of buurt.

De zorgvraagmonitor is met name bedoeld voor organisaties die zich bezighouden met de beschikbaarheid en bereikbaarheid van eerstelijnszorg op lokaal niveau zoals gemeenten, GGD’s, regionale ondersteuningsstructuren, grotere gezondheidscentra of koepels, verzekeraars en regionale patiënten- en consumentenorganisaties.

De monitor is door iedereen kosteloos te gebruiken. Per buurt, wijk of gemeente worden de demografische gegevens en de zorgvraag kwantitatief in beeld gebracht. Ook wordt voor verschillende groepen cliënten een aantal kwalitatieve aandachtspunten aangegeven. De gegevens over de bevolkingsomvang en bevolkingssamenstelling van buurt en wijk zijn gebaseerd op de meest actuele gegevens van het Centraal Bureau voor Statistiek.

Met de VAAM willen het NIVEL en de NPCF een bijdrage leveren aan de discussie over een zo goed mogelijke afstemming van het aanbod van eerstelijnsvoorzieningen op de lokale vraag.

De applicatie is te raadplegen via www.nivel.nl/vaam

Samenwerkingspartner


Subsidiënt

Vraag Aanbod Analyse Monitor

Altijd op de hoogte blijven van Nivel nieuws? Abonneer u op onze attendering

E-mailadres

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Kijk hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door op de knop 'Aanmelden' te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacyregels van MailChimp.