Nieuws
03-09-2004

Paramedici en kwaliteitszorg

De paramedische beroepsgroepen verschillen aanzienlijk wat betreft de mate waarin zij hun kwaliteitssystemen ontwikkeld hebben.Dit blijkt uit NIVEL onderzoek naar de sterke en zwakke plekken van deze kwaliteitssystemen bij elf paramedische beroepsgroepen. Alleen de fysiotherapeuten hebben alle kwaliteitsinstrumenten die essentieel zijn voor een kwaliteitssysteem beschikbaar. Diëtisten, ergotherapeuten, oefentherapeuten Cesar, oefentherapeuten-Mensendieck, podotherapeuten en radiologisch laboranten vormen een middengroep.

Een achterhoede mist nog minstens twee kwaliteitsinstrumenten, zoals bijvoorbeeld behandelrichtlijnen of een enquête om de tevredenheid van patiënten over de behandeling te meten. Het gaat hierbij om de huidtherapeuten, logopedisten, orthoptisten, en de mondhygiënisten.
Als gekeken wordt naar de mate waarin de beroepsgroepen gebruik maken van de kwaliteitsinstrumenten, ontstaat een ander beeld. Diëtisten en orthoptisten lopen voorop in de implementatie. Hier behoren de fysiotherapeuten tot de middengroep.

Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de afronding van het IKPZ-programma (Implementatie Kwaliteitsbeleid Paramedische Zorg) waarin de paramedische beroepsgroepen tien jaar lang financieel zijn ondersteund door het ministerie van VWS bij de implementatie van hun kwaliteitsinstrumenten. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het College voor Zorgverzekeringen. Meer dan 3000 paramedici hebben vragenlijsten ingevuld voor dit onderzoek. Vertegenwoordigers van de beroepsverenigingen hebben eveneens vragenlijsten ingevuld. Ook zijn ze  geïnterviewd.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.