Nieuws
25-10-2018

Percentage patiënten dat antibioticum krijgt voorgeschreven daalt iets

Antibiotica behoren tot de meest voorgeschreven geneesmiddelen in de huisartsenpraktijk. Huisartsen schrijven ze het vaakst voor bij urineweginfecties. Dit blijkt uit cijfers van Nivel Zorgregistraties eerste lijn.

In 2017 kreeg bijna 18% van de ingeschreven patiënten in een huisartsenpraktijk een antibioticum voorgeschreven. Dat is een lichte daling ten opzichte van voorgaande jaren. Amoxicilline, vooral voorgeschreven bij oor- en luchtweginfecties, was het meest voorgeschreven antibioticum; 5% van de ingeschreven patiënten ontving hiervoor een recept. Andere veel voorgeschreven antibiotica zijn nitrofurantoïne en amoxicilline clavulaanzuur. Nitrofurantoïne wordt vooral voorgeschreven bij urineweginfecties.

Antibiotica worden het vaakst voorgeschreven bij urineweginfecties
De meeste voorschriften van een antibioticum waren voor urineweginfecties, gevolgd door acute infecties van de bovenste luchtwegen en longontsteking.

Aanleiding onderzoek
Overmatig gebruik van antibiotica vergroot het risico op antibioticaresistentie. Nederlandse huisartsen zijn terughoudend in het voorschrijven van antibiotica in vergelijking met hun Europese collega’s. Toch schrijven ook  Nederlandse huisartsen regelmatig antibiotica voor wanneer richtlijnen dit niet aanbevelen. Dit bleek uit eerder onderzoek van het Nivel, ‘Antibioticagebruik bij luchtweginfecties in de eerste lijn’.

 

Nivel Zorgregistraties brengt de eerstelijnszorg in kaart
Het zorgaanbod in Nederland moet goed aansluiten op de zorgvraag. Maar welke zorgvragen spelen er eigenlijk? Nivel Zorgregistraties brengt het zorglandschap en actuele zorgvragen in kaart, soms zelfs op de week nauwkeurig. Zo weten we bijvoorbeeld of er griep heerst, of gezondheidscampagnes het juiste effect hebben gehad, en met welke zorgvragen mensen bij een huisarts of paramedicus aankloppen.
Hiervoor verzamelen we door zorgverleners vastgelegde patiëntgegevens bij honderden hulpverleners uit de eerstelijnszorg verspreid over het land. Deze beveiligde gegevens zijn geanonimiseerd en geschikt gemaakt voor analyses, zodat we antwoorden kunnen geven op uiteenlopende beleidsvragen.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.