Self-Management Europe: een nieuw initiatief om patiënten met chronische aandoeningen te ondersteunen
Nieuws
19-11-2020

Self-Management Europe: een nieuw initiatief om patiënten met chronische aandoeningen te ondersteunen

Het Nivel richt samen met onderzoekspartners Avedis Donabedian Research Institute (FAD) uit Barcelona en Optimedis uit Hamburg een nieuw Europees onderzoeks- en innovatiecentrum op: Self-Management Europe. Het expertisecentrum zal de meest actuele en innovatieve kennis bieden over hoe empowerment en zelfmanagement van patiënten met een chronische aandoeningen in Europa optimaal kan worden ondersteund in beleid en praktijk. Self-Management Europe is een spin-off van het door de EU gefinancierde COMPAR-EU-project voor onderzoekssamenwerking.

Het nieuwe Europese expertisecentrum zal handvatten bieden aan patiënten(organisaties), zorgprofessionals, zorgorganisaties en beleidsmakers om het zelfmanagement te bevorderen van kwetsbare groepen in de samenleving en daar waar nodig te ondersteunen. Hiermee draagt het bij aan een optimale kwaliteit van leven van deze groepen.

Kennis over zelfmanagement en empowerment delen én verbeteren
Niet alleen het delen van bestaande (wetenschappelijke) kennis over empowerment en zelfmanagement staat centraal, maar ook het genereren van nieuwe kennis hierover door nieuw onderzoek te stimuleren. De nadruk ligt daarbij op patiëntengroepen met chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, longziekten, diabetes en overgewicht.

Over het onderzoeksproject
Het centrum is een Joint Venture-initiatief dat wordt gevormd door een multidisciplinair team onder leiding van het Nivel, FAD en Optimedis. Hierin zullen ook aangesloten leden deelnemen, zoals het European Patient Forum, onderzoeksinstituten en gezondheidszorgorganisaties. Het nieuwe centrum ondersteunt het werk van aangesloten leden in Europa door middel van advies bij beleids- en projectontwikkeling, uitwisseling van kennis en expertise, onderzoek, netwerken en communicatie.

Quote Monique Heijmans

Meer informatie is te vinden op COMPARE EU Research Centre. Heeft u vragen? Of wilt u informatie over hoe u zich kunt aansluiten bij het expertisecentrum? Dan kunt u mailen naar contact@self-management.eu.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.