Nieuws
01-11-2018

Slechts kwart psoriasispatiënten naar huisarts met deze klacht in 2017

In 2017 vond behandeling van psoriasis voornamelijk plaats bij een medisch specialist; slechts 27% van de patiënten met psoriasis bezocht de huisarts met deze klacht.

Psoriasis is een veel voorkomende chronische aandoening van de huid. In Nederland zijn er naar schatting 458.000 personen bekend bij de huisarts met deze ziekte, waaronder zo’n 28 duizend nieuw gediagnosticeerde personen. De ziekte komt bij mannen en vrouwen ongeveer even vaak voor.

Slechts kwart psoriasispatiënten naar huisarts met deze klacht in 2017

Nivel Zorgregistraties eerste lijn
Het zorgaanbod in Nederland moet goed aansluiten op de zorgvraag. Maar welke zorgvragen spelen er eigenlijk? Nivel Zorgregistraties brengt het zorglandschap en actuele zorgvragen in kaart, soms zelfs tot op de week nauwkeurig. Zo weten we bijvoorbeeld of er griep heerst, of gezondheidscampagnes het juiste effect hebben gehad en met wat voor zorgvragen mensen bij een huisarts of bij paramedici aankloppen. Hiervoor verzamelen we gegevens van patiënten bij honderden hulpverleners uit de eerstelijnszorg, verspreid over het land. Deze beveiligde gegevens zijn geanonimiseerd en geschikt gemaakt voor analyses, zodat we hiermee gezondheidsproblemen in kaart kunnen brengen en antwoord kunnen geven op uiteenlopende beleidsvragen.