Nieuws
23-05-2005

Stakingsbereidheid huisartsen in grote steden het grootst

Van de Nederlandse huisartspraktijken doet 68% de deur dicht op 26, 27 en 28 mei. In totaal gaat het naar schatting om 3000 van de 4500 huisartspraktijken. Dit blijkt uit een onderzoek van het NIVEL in opdracht van Medisch Contact.Op 19 mei besloot de ledenvergadering van de LHV tot een algehele staking op van woensdag 26, donderdag 27 en vrijdag 28 mei. De ledenvergadering werd bezocht door zo’n 200 huisartsen. Zij gaven aan dat de steun voor de staking in hun regio groot tot heel groot was. Het NIVEL onderzocht hoe groot die steun precies is. Het NIVEL voerde op 20 mei een telefonische peiling uit onder een landelijke, representatieve steekproef waaraan 263 huisartsenpraktijken deelnamen. 

De peiling wijst uit dat ongeveer 3000 van de 4500 huisartspraktijken zegt dicht te gaan. Dit is 68% van de praktijken (95%-betrouwbaarheidsinterval tussen 62 en 73%). Van nog eens 20% zal een deel dat eveneens doen; in die praktijken moet eerst nog overleg plaatsvinden. Slechts 12% zegt open te blijven.

Van de stakende praktijken geeft het grootste deel (73%) aan dat de praktijk van woensdag tot en met vrijdag dichtgaat, en vaak ook nog de dinsdag ervoor. Die dinsdag vindt een protestbijeenkomst plaats op het Malieveld.

In verstedelijkte gebieden is de stakingsbereidheid het grootst. Daar geeft 88% aan zeker te zullen staken, terwijl in plattelandsgebieden minder dan 60% aangeeft dicht te gaan (zie tabel 2). Solo-, duo- of meermanspraktijken verschillen niet en ook tussen regio’s zijn er nauwelijks verschillen. 
 
Verantwoording
Ten behoeve van dit onderzoek is een telefonische peiling uitgevoerd onder een aselecte steekproef van alle huisartsenpraktijken in Nederland (uit de NIVEL-huisartsregistratie). Er zijn in totaal 977 huisartsenpraktijken gebeld op vrijdag 20 mei tussen half 10 ’s ochtends en half 4 ’s middags. Bij 263 praktijken is een kort telefonisch interview afgenomen. 36 praktijken weigerden medewerking. De overige niet-respondenten konden om diverse redenen niet worden bereikt (niet opgenomen, antwoordapparaat, te druk op dit moment). De 263 die hebben meegewerkt vormen een goede afspiegeling van de Nederlandse huisartsenpraktijken voor wat betreft geografische verdeling over het land en mate van verstedelijking. Solopraktijken zijn ondervertegenwoordigd in de response, hetgeen te verwachten was omdat de kans dat iemand kan worden bereikt bij een groepspraktijk nu eenmaal groter is. Als voor deze ondervertegenwoordiging zou worden gecorrigeerd zou het percentage praktijken dat dichtgaat iets dalen: van 67,7% naar 66,3%.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.