Nieuws
06-11-2008

Succesvolle sportprojecten tegen zitvlees

Mensen die te weinig bewegen, weten de weg naar een sportvereniging vaak niet te vinden. Kennismakingscursussen voor bijvoorbeeld beginnende wandelaars, fietsers en hardlopers, en activiteiten die sportverenigingen organiseren samen met scholen en gemeenten, blijken goed aan te sluiten bij de behoeften en mogelijkheden van deze doelgroep.
Gezonde lichaamsbeweging
Te weinig lichamelijke activiteit is een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten en tal van andere chronische aandoeningen. De remedie is bewegen: sporten, huishoudelijk werk doen, fietsen of wandelen naar het werk en in de vrije tijd. In Nederland en veel andere Westerse landen zijn normen geformuleerd voor de minimale hoeveelheid lichaamsbeweging om gezond te blijven. Naast de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voor verschillende leeftijdsgroepen, bestaat er ook een Fitnorm met een aanbevolen hoeveelheid intensieve lichamelijke activiteit. Meer lichamelijke activiteit met een hogere intensiteit levert meer gezondheidswinst en een betere fitheid. De Combinorm combineert de Nederlandse Norm Gezond Bewegen en de Fitnorm.

Laagdrempelige sportconcepten
Sport wordt vaak als competitiegericht ervaren en spreekt daardoor mensen die te weinig actief zijn minder aan. In de pilotfase van het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen, setting sport, zijn daarom door de verschillende sportbonden 22 innovatieve laagdrempelige sportconcepten ontwikkeld. De deelnemers zijn positief. Vooral lokale initiatieven, zoals een sportvereniging die een samenwerking begint met een school, blijken succesvol. Zelfs meer dan grote landelijke campagnes. Wel blijft het een uitdaging deelnemers – ondanks de positieve waardering – voor langere tijd te binden. Voor NOC*NSF evalueerde het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) de pilotfase van het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen, setting sport. Op basis van het NIVEL-rapport heeft NOC*NSF de 13 meest succesvolle projecten geselecteerd. De komende jaren worden de volgende projecten landelijk geïmplementeerd:  
 

  
Succesvolle sportprojecten tegen zitvlees
 
Atletiek Unie Start to Run
Judo Bond Nederland Judo op school
KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland Start met wandelen
Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie Sportfit 45+/65+
Koninklijke Nederlandse Hockey Bond Knotshockey
Koninklijke Nederlandse Zwem Bond Mijnzwemcoach.nl/Uurchallenge
Nederlandse Bridge Bond Denken en doen
Nederlandse Toerfiets Unie Fiets-fit, Fiets & Geniet
Nederlandse Triathlon Bond Trio-triathlon
Nederlandse Volleybal Bond
 
Circulatieminivolleybal,
Ultimate Volley Xperience
Beachvolleybal

 
Zie voor informatie over deze sportconcepten www.sport.nl.

Subsidiënt



Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.