Nieuws
05-12-2006

Toeloop bij fysiotherapeut niet groter na afschaffen verwijsbrief

In de eerste helft van 2006 ging ruim een kwart van de patiënten zonder verwijzing naar de fysiotherapeut. Dit percentage is hoger dan verwacht, maar leidt niet tot een grotere toeloop.Fysiotherapiebezoek zonder tussenkomst van een verwijzer, en dus zonder een verwijsbriefje, is mogelijk sinds 1 januari 2006. Vooral jonge, hoog opgeleide patiënten maken gebruik van deze nieuwe mogelijkheid, en verder mensen met een klacht die ze al eerder hebben gehad of die al vaker bij de fysiotherapeut zijn geweest. Dit blijkt uit analyses van de gegevens over het fysiotherapiebezoek van LiPZ (Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg), een project van het onderzoeksinstituut NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Eind november publiceerden de onderzoekers hun bevindingen in FysioPraxis.

Geen toeloop nieuwe patiënten
Het onderzoek laat zien dat fysiotherapeuten in de eerste helft van 2006 niet meer patiënten hebben behandeld dan in de eerste helft van 2005. Ook blijkt de samenstelling van de patiëntenpopulatie in leeftijd, geslacht en aard van de klacht nauwelijks veranderd. Kennelijk heeft de fysiotherapeut nog steeds dezelfde patiëntenpopulatie onder behandeling.
Eén op de tien patiënten die zonder tussenkomst van een arts bij de fysiotherapeut komt, wordt niet in behandeling genomen. Binnen LiPZ start een onderzoek naar het vervolgtraject van patiënten die zonder verwijzing bij de fysiotherapeut komen.

LiPZ
LiPZ wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS. Het is een landelijk representatief netwerk van geautomatiseerde extramurale fysiotherapiepraktijken en praktijken voor oefentherapie Cesar en Mensendieck, waarbinnen fysio- en oefentherapeuten gegevens registreren over de zorg die zij leveren. Sinds begin 2006 registreren ook extramuraal werkzame diëtisten zorggerelateerde gegevens voor LiPZ.
Voor het onderzoek zijn gegevens gebruikt van 93 fysiotherapeuten verdeeld over 43 praktijken. In de eerste helft van 2006 zijn gegevens geregistreerd van 5.714 patiënten. LiPZ zal de effecten van de rechtstreekse toegang tot de fysiotherapeut blijven volgen.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel nieuws? Abonneer u op onze attendering

E-mailadres

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Kijk hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door op de knop 'Aanmelden' te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacyregels van MailChimp.